onsdag 12 september 2007

Bondbönor "Lonn kapi"


Alla vet att jag är "marknadsförare" av bondbönor och att jag tagit fram olika gamla sätt att laga till dem, förnyat dem och gjort dem till fantastiskt goda moderna rätter.
Tabberaset är också ivrig odlare av olika slags bondbönor. I år i landet har det växt allt från bondbönor från kommersiellt utsäde från fröbutiken till bönor jag fått genom fröuppropet och som har odlats på samma plats sedan mitten av 1800 talet och därmed möjligtvis har rötter ner i 1700-talet. Idag lagade vi de rödskaliga bondbönorna som jag satte på prov i ett hörn av kålgården och då blev det thaimat av dem - de fick ersätta sojabönor nämligen - i en Lonn Kapi. Följ länken, hitta receptet på en lonn kapi och fyll sedan på med 1 dl förvälda och skalade bondbönor.
I går serverade också en klar buljongsoppa med fläsk och syrad vitkål. Färsk vitkål i båtar till och tunnt skurna råa brockolistammar. Chili vid sidan om så att även de minsta kan smaka och njuta.

måndag 10 september 2007

Moo waan padprig

Att äta "ahaan jaan deow" betyder att "äta ensam tallrik" - ungefär - och så blev det till lunchen idag, thaimat för ensam ätare lagat á là minute: "Moo waan padrig" (sötfläsket som blev över från igår förstärkt med ostronsås, fisksås, chili och gröna bönor och vaxstörbönor.) Mer om olika slags ätande i Thailand på denna sida.



>Gör så här:
1) Stek färskfläsk som igår.
2) Skär bönorna och chilin vackert på diagonalen.
3) Hacka några vitlöksklyftor fint och fräs i olja.
4) Lägg i köttet, se till att bli upphettat. Strimla några limeblad fint och lägg tillsammans med chili och bönor
5) Späd med lite ostronsås, ev också vatten, och smaka av med fisksås och vitpeppar.
6) Koka inte för länge - bönorna ska fortfarande ha ett tuggmotstånd. Servera med ett friterat ägg och ris.

söndag 9 september 2007

Kao-klog-kapi -Thailändsk restaurangmat

Kao klog kapi - sp'äckad med smak och textur
Självklart finns det i Thailand även nivåer i matlagningen precis som här hemma, kanske det till och med blir tydligare där än här.
Vissa rätter som serveras "gör" restaurangen, dvs ställen som gör sig kända för att servera en specifik rätt och göra den väldigt bra.
Idag åt vi sådan mat hemma - en "Kao klog kapi".
Kao är ju ris, det vet de flesta som följer den här bloggen. Kapi har jag berört mer än en gång - fermenterad räkpasta. Klog betyder "blanda" på thai så rätten utläses "ris blandad med fermenterad räkpasta".

Så här lagas den:
1)Koka ris först.
2)Skär tunna skivor av rödlök, chili och stringbeans eller andra gröna bönor.
3)Stek en thaiomelett i het olja (ägg, fisksås och pojkesoja). Låt svalna och skär i tunna strimlor (5 mm).
4)Egentligen ska den här rätten också innehålla syrlig omogen mango i tunna strimlor, men här i Sverige tar vi syrligt äpple istället som rivs på grova skivan på rivjärnet i så långa strimlor som möjligt.
5)Torkade räkor friteras ganska hårt så att de blir helt spröda och läggs upp att rinna av.
6)Ha färskt fläsk i beredskap Karré) att göra en "moo wan" dvs ett "sött fläsk". Skär i tunna skivor (strimla). Hetta upp en panna och stek fläsket med vitlök, socker, soja, ostronsås, vitpeppar, krossade korianderfrö och en nypa salt.
7)1 msk räkpasta av god kvalitet (dvs inte för salt) stekes hastigt i en panna innandet nyss kokta riset läggs i. Vill man undvika alltför påtaglig doft ända ner i trapphuset och fortfarande kunna hälsa på grannarna fortsättningsvis, så rör ut räkpastan i lite vatten innan den hälls i den heta pannan.

Ät så här:
När riset är hett läggs det upp som en kupol på tallriken och alla andra ingredienser läggs i ring runt. Innan man äter blandar var och en själv sin serverade portion.
Kao klog kapi har mängder av texturer och goda olika smaker, syrligt från mango/äpple, sött från fläsket, krispigt från räkorna.
Nu tycker jag att det thailändska köket aldrig slutar att överraska, det som ligger bakom turistmaten, bakom nudlar, och kinawok.
I Kao klog kapi spelar hetta mot umami, grönsaker mot kött, sälta mot syrligt. Det är helt underbart.

Lasse Åberg ♥Jim Dine = Sant!


Jim Dine har av någon anledning förälskat sig i Borås - den gamla textilstaden som de ville skicka mig på praktik när jag gick på Konstfack för "hundra år sedan". Jag överlevde det hotet och bytte genast linje - men jag syr och väver ganska bra fortfarande. Nåja!
I Borås har den gamle popkonstnären (född 35) haft utställningar och engagemang. Genom vävkontakter med driftiga museidirektörer i staden har Jim Dine föreslagit en skulptur till offentligheten - ett slags kärleksförklaring kanske.
Det drog iväg och blev ett jättegräl - på ena sidan konstkännare och Jim Dinefans(jag tillhör dem!) och på andra sidan en gnällig, oinformerad hop (som Linné hade för vana att kalla allmogen) som ville ha två upprättstående ullsaxar i megaformat som skulpturer istället för Jim Dines förslag; En sju meter hög pinoccioskulptur.
Det blir en Pinoccio!
Idag och igår firade Lasse Åberg fem år på sitt eget ägande Mus-eum i Bålsta norr om Stockholm. Här är det bara älskvärdhet och inga motsättningar - tacka för det, paret Åberg har satt Bålsta på kartan genom att ha bott där alltsedan de träffades på Konstfack när de var unga.
Eftersom Pinoccio är en figur som tagits upp av Disney så platsar en modell till boråsskulpturen i Bålsta. Att sedan också Lasse Åberg har en kärlek till Jim Dines hela konstnärsskap kan man både förstå och se då samlingen med Dine omfattar fler konstverk än skulpturförslaget
Åbergs Museum rekommenderas som dagsutflykt. Bra mat, gott fika och en stor dos både serie- och konsthistoria samt bilder som njutning bland annat Lena Svedbergs mästerliga teckningar av Lyndon B Johnson (kanske sveriges genom tiderna bästa tecknare) - Öyvind Fahlström, Karin Frostensson etc.

lördag 8 september 2007

Rad-na, såsiga nudlar


Det är som en stuvning - radd-na. Idag gjord på fläsk,"moo", nacke som var billig och benfri. Bråkåli i med minimajs, vitlök, salta bönor.
Koka "kwaytiao sianghai", kinesiska nudlar, och låt dem rinna av. Stek nudlarna lite kinesisk mörk sojasås och lägg portionsvis i tallrikar.
Plocka brockolin och klyv de grövre stjälkarna. Om det går att få tag i så använd den kinesiska spröda bockolin. Hacka vitlöken och klyv minimajsen. Skär fläsket i tunna skivor som "munsbitar".
Hetta upp en järnpanna med lite olja. Häll i vitlök och sedan fläsket som inte får ta färg. Fyll på med en msk salta bönor som köps i glasburk i asienaffären och som är mer nyttiga än man tror som smakgivare i olika maträtter. Häll över en 2 msk ostronsås och en tsk strösocker.
Låt det hela bräsera en stund så att köttet blir genomkokt. Lägg i brockoli och peppra med vitpepparkvarnen.
Red blandningen med lite potatismjöl utrört i kallt vatten.
Häll "stuvningen" över nudlarna och smaka av med ättikssprit och rostad torkad mortlad chili. Det ska vara rejält hett och ångande smakrikt.

fredag 7 september 2007

Stringbokhylla


Nu har hon flyttat, min äldsta dotter. Till skatteskrapan med 600 andra studenter.
Vi skulle åkt dit hela familjen för att bli bjudna på middag och samtidigt sätta upp stringbokhyllorna som ditills hyst mina kokböcker. Nu åkte lillasyster Alma och jag till stan och trängdes med andra inflyttande studenter i hissarna till nästan högst upp med en makalös utsikt över nackamasterna, Saltis, Skärgårdens inlopp till Stockholm, Gustavsberg och vidare ut över öarna. Åt andra hållet Götgatan bort, Globen där nere, Enskede, Nynäslandet i diset.
Det var nog den hårdaste betong jag borrat i. Först som messmör i två centimeter och sedan som granit. Men det blev snyggt.
Eftersom vi lämnade återbud till middagen - förkylning hemma - så gick vi tre ner till Indira och köpte takeaway, chapati på rågmjöl, veg. kofta. Madras curry på lamm och Tikka Masala på kyckling. Så satt vi vid det högst begränsade lilla bordet i köket/studierummet/sängkammaren/vardagsrummet med den mest makalösa utsikt man kan tänka sig.

I morgon bittida är jag säkert sargad i hela kroppen av borrande och skruvande - skulle aldrig kunna tänka mig att jobba som hantverkare eller byggare - det gör ju ont ju.
Första egna baket i det första egna köket i den första egna lägenheten

Almas "röbätär och bråkåli"


Hon tänkte - "det vore nog bra med en bildtext så att man förstår vad som är vad bland grönsakerna på målningen".
Dagis 4 september 07, Alma 5 år, alldeles själv och alldeles självklart.
I söndags övade hon i menyskrivande hemma inför tidig middag med thailändska rätter. Vad månde bliva?