söndag 16 maj 2010

Mullbänk, en odlingsklassikerJag har försökt i flera år att få till vattenmeloner. Linné kunde få fram dem redan på 1700 talet i både drivbänk och växthus. Senaste årens taskiga vårvärme har fått mina försök att bokstavligt talat ruttna bort. Jag läser med avund hur Linné listar meloner av svensk tålig sort i sin Adonis Stenbrohultensis, det vill säga listan över vad som odlades i pappa prosten Linneus trädgård i Stenbrohult (av vilken intet återstår alltsedan den stora branden då hus, trädgård och tydligen omgivningar blev lågors rov - till och med uppteckningen i original blev brandskadad att den som återstår inte är komplett) och då gack jag i år att göra så som Linné beskriver från en annan plats - mullbänkarna framför huset i Hammarby.

Jag kombinerar allt i ett och byggde redan förra året en odlingsbädd med sidor av hårtbundna halmbalar som jag fyllde med kompost. I år fick jag av en vänlig bekant tillika Rodjanas arbetskamrat och också islandshästägare nyskiten spillning att lägga i botten - två säckar doftande färskt. Varvade med fuktig halm och lade ett lager med fjorårskompost ovanpå för att till sist strö sex centimeter såjord på toppen. Värmen började utvecklas omedelbart. Med plastskivan över tror jag detta blir platsen för allt sådant som en mullbänk kan svälja. Redan direkt igår omplanterade jag kardon och kronärtsskocka och lade dem i värmen för att förhoppningsvis klara en köldknäpp innan de utplanteras på frijord kring den nionde juni.

Idag chansar jag och sår vattenmelon tillsammans med gurkor och något annat i mullbänken. Ännu mer potatis ska i jorden och alldeles för sent ska jag så palsternackor och fröså lite annat av kål i småkrukor för att dra nytta av mullbänksvärmen.
Känner som vanligt att jag är allt annat än tidigt ute - så idag mäter jag upp grunden till växthuset jag så länge tänkt bygga - ett enkelt bygge på ben av jordankare och enkelt jordgolv med trall på regel. Behövs verkligen. I år fick vi vår inglasade balkong bortriven vid ett totalt PCB sanerings och balkongfrontsbyte i vår bostadsrättsförening. Därför inget riktigt drivhus som brukligt, inga astrar, ingen majs, inga pumpor, ingen grönkål - det får bli lite improviserat i år därför.

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Spännande med vattenmelonprojektet! Syrran lyckades odla en annan melonsort i växthus förra året, men den blev inte särskilt god. Vattenmelon låter bättre, men svårt!
Hälsar fröken Dill på språng för att ta in plantor för natten...