torsdag 13 mars 2008

Mat som kultur

Rocklobster, den mest smakande bland korallrevets humrar.

Jag har refererat till min bekant i Skåne tidigare och måste göra det igen. För i en av sina krönikor i Ystads Allehanda sätter han tummen på spiken när det gäller den thailändska mat som serveras på krogarna här i Sverige - den smakar inte alls som i Thailand - då ska Ni veta att krönikören gjorde sin första resa till Thailand nyligen och har den som referendum. Thaimaten här hemma i Sverige är på väg att gå samma öde till mötes som kinakrogarna och det kinesiska köket (tle små lättel och glass med fritelad banan) fullknökad av smakförstärkare och inte ens i närheten av det som serveras i de olika originalköken.
Så reser Dahlström till Laos, men har otur. Av thaiköket och det kinesiska köket hade han bara bra erfarenheter, men gör tummen ned för det laotiska - det kök som jag själv gärna hyllar som det mest "originalthailändska" av alla kök. Det är är som allt det goda bevarats av tillagningsteknik, grillat eller mortlat, smakförstärkt med fementerade röror, inget annat, starkt och salt.
Klassiska små chokladdesserter som är fullständigt livsfarligt goda

Slutligen gör han det jag inte själv riktigt vågat - hyllar Holiday Inn som den bästa krogen i Patong. Då är ändå min svåger köksmästare för etablissemanget, jag är liksom ingift i detta matparadis. mOch jo, han har nog rätt i sin krönika, de knöliga klipphumrarna med vitlökssmör ät nog det bästa och så alla små skålar med marinerat, syrat, friterat, grillat, gravat, innehåll för att inte tala om den avslutande chokladfontänen - thai blandat med europeiskt och amerikanskt, crossover ätande när det är som bäst.

Läs gärna vidare hos Dahlström

Inga kommentarer: