lördag 30 juni 2007

Kolonilottsodling i 25 år


Så har det varit - jag kommer ihåg när vi som grabbar blev förbjudna hemma att leka på åkern med diket. Det är snart 50 år sedan. Vi kom hem och luktade skit och det är klart, avloppsdiket skulle ta bort toalett och hushållsvatten från ett helt villaområde. Där hade vi djungel i alsnåren, hemliga öar, fördämningar.
25 år senare startade några entusiaster en kolonilottsförening på åkern, då var nästan all matjord borttagen, kommunen hade också kopplat in sig på det stora avloppsnätet, och folk jordförbättrade och grävde och planterade och byggde redskapsbodar.

Där odlar vi idag och vi var med om att fira föreningens 25 år. Två odlare som var med när det började var på plats idag och odlar fortfarande i sina lotter.
I regnet tog folk med sig mat så att det skulle räcka till alla - massor med mat och i regnet satt vi under partytält och åt och Björn Berglund som inte odlar men som sprutar eld, han höll tal och han förstod folk som plockar ogräs, men han kan inte dela glädjen i att göra det!
Efter maten, vi själva hade Gaeng Keowaan nguea (receptet finns här, blåste alla såpbubblor som ett regnets och dagsljusets fyrverkeri.
Det finns aldrig dåligt väder, bara dåliga kläder?

Inga kommentarer: