söndag 18 mars 2007

Persikokaka RodjanaSom vanligt på söndagen hade vi "familjemiddag" med småbarnen och storbarnen. Det värsta är att vi äter så förbannat mycket att vi efteråt bara orkar slå oss ner vid TVn och stöna.
Mest är det Rodjana som tar hand om köket dessa dagar och så var det allrahelst idag. Förrätt blev vårrullar med mungbönenudlar (glasnudlar) och fläskfärs. Ungefär samtidigt ringde våra grannar från Malaysia och ville ge oss en hel serve med tempuraräkor som blivit över sedan igår:
-Vi orkar inte äta mer!, se de.
-Tack, Tack, sa vi och slängde dem i frityroljan tills de var alldeles härligt krispiga.

Varmrätt var en skönt doftande kålpudding på spetskål och med riset kokt i mjölk. Den var nästan som en varm paté - härligt fruktig med den unga kålen liksom insmält i köttet och kryddad med kryddpeppar och så mycket vitpeppar att det verkligen ger smak..aha, det är vitpeppar!
Lingon och kokt potatis och en gräddsås på hälften ankbuljong och hälften lammdemiglace som ligger portionsförpackat i frysen perfekt att ta fram och köra med lite lök, smör och grädde.

Vräkta i sofforna doftar det starkt kaffe och in kommer en nyss avsvalnad persikopaj precis så som Rodjana komponerar den, inte för söt, inte för blöt - kort sagt enormt god.
-Min paj är djäkligt enkel.
Det här behöver Du:
Till Pajskalet:
125 g smör
1/1/2 msk socker
3 dl vetemjöl
Till Fyllningen:
1 burk konserverade persikor eller fyra väl mogna skalade och delade färska
1 1/2 msk potatismjöl
2 1/2 dl Kesella
2 msk smör
rivet skal och från en halv lime
saften från 1/4 lime
3 ägg
1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
150 g pecanötter
1 dl mandelspån
3 msk socker till "kakyta"

Så här gör Du:
Nyp ihop pajdegen och tumma ut i en nonstick form med löstagbar kant. Ställ i kylen ett tag. Förgrädda sedan pajskalet i 200 g i drygt tio minuter.
Vispa ihop Kesella med potatismjölet, sockret och äggen.
Skär sönder pecanötterna grovt och rosta mandelspånen i torr panna.
Lägg de avrunna och torkade persikorna i pajskalet, strö över pecanötterna och häll kesellablandningen över. Strö över mandelspånen som ett täcke med lite socker. Grädda i drygt 30 minuter längst ner i ugnen tills "puddingen" stannat och mandeln fått gulgyllene sockerfärg.
Skär upp och servera med en klick vaniljgrädde och en Löfberg Lilas starkt bryggkaffe (Nej vi får inte betalt för att säga det, men till stockholmsvattnet och till vår bryggare är det kaffet det bästa!)

Veckan är därmed till ända och som vanligt lovar vi oss, läs tabberaset, att köpa den där promenadmaskinen, ta fram måttbandet för midjemätning, spola alla kolhydrater och allt fett och leva stenålderskost i sex veckor för att komma i badbyxorna och våga visa sig på stranden i sommar!

3 kommentarer:

Kristina Eriksson sa...

Både kålpuddingen och persikokakan låter underbart goda. Prövar kanske kakan någon dag...

Tania sa...

Den kakan ska jag testa!

Viktoria Schiöler sa...

Det låter helt fantastiskt, alltsammans!