torsdag 15 februari 2007

ICA gör skiktande grynfil som smakar mjöl


Vimsade runt igår i affären efter fil för att få ett avbrott i grötmorgnarna. Ryckte till mig ett paket som understryker att framtiden redan är här. ICA gör nu rent hus med mångfalden och kastar ut kvalitetsvarorna för att ersättas av egna.
Det har skett i smyg, bakom ryggen på oss konsumenter. Jag skrev om det för några år sedan när jag letade efter Heinz vita bönor i tomatsås. Det är världens äldsta varumärke bland konserver och började burkas redan 1869 i England. Producenten dammsuger Europa på vita kvalitetsbönor och förser världen med 1.2 miljoner burkar varje dag. Det betyder att det på en vecka går år 1000 ton bönor.

Filmjölk, eller snarare syrad mjölk, var stapelföda i det svenska kosthållet redan under 1700-talet. Om det var där mellanmjölkens land danades är svårt att säga, men nåt ditåt är det nog

Det som blir över får andra aktörer ta hand om. Bönor som inte mognat rätt, bönor som i hanteringen gått sönder. Bönor av annan sort som snabbväxer och inte har lika hög smak. Detta skräp förpackas och säljs billigt och det är det som går till kedjornas alternativ under egen etikett.
-Jo, det smakade ju inte som Heinz, men det var billigare!
Så brukar kommentaren vara.
Kan man då misslyckas med fil, frågar sig genomsnitttsförbrukaren som tyckte det var underligt när det plötsligt fanns något som ungarna kallade ”Boll och Näsfil” i kylen och som var skitgod (Bollnäsfil). Just detta faktum förklarar att olika producenter visst producerar fil med olika smak.
Jag fick i brådskan hem ICA fil. Den var förfärlig.

Filmjölk ska vara slät, lagom krämig och ha en kittlande syra påminnande om sodavatten i munnen. Tyvärr kommer inte ICA filen ens i närheten av denna friskhet.

Efter ett idogt skakande hällde jag upp den i en tillbringare och den var fortfarande skiktad, först vassle och sedan tjock krämig fil som jag sedan fick vispa ihop.
-Det smakar mjöl, var smakmästarungarnas första kommentar.
-Den känns grynig, var andra kommentaren.
Jag smakade, fadd, mjölig, grynig, inte god.
Men den var i alla fall billigare.
Shit, vart är vi på väg!?

6 kommentarer:

Kinna sa...

Jag försöker vara konsekvent och köper inte ICA-producerat. Hur dumma tror de att vi konsumenter är?!!?? Jag gillar äkta märken som t ex Heinz.

Kinna sa...

Håller med om folkuppror. Jag blev jättesur när det inte fanns någon annan märkning på köttet i ICA-affären än just ICA. Letade efter SCAN (som jag förut gillade märket innan de tyckte att Finlands sak var vår). I affären hade personalen inte ens lagt märke till att allt kött var ICA paketerat. Allt packas på ett ställe i Sverige och fraktas ut - man kan ju undra på hur den kvalitén är. Jag vill minnas att bl a något köttfärsparti har salmonellasmittat och ICA var tvungen att dra tillbaka hela partiet. Upp till kamp!! =)

Matilda sa...

Låt gå att affärernas egna märken är något billigare och kanske inte smakar lika gott, för en student som mig brukar jag inte svära allt för mycket över detta. Men någon kvalitet vill man ändå ha! Fil ska smaka fil, juice ska vara juice, och ris ska vara ris, inget annat trams. Kan man reklamera det till Konsument ombudsmannen mån tro?

Lagers tabberas sa...

Kinna
Jag blev så engagerad av Din första kommentar att jag genast rusade till Din blogg och kommenterade Ditt inlägg där och då hamnade jag mitt i ett ostron och det tackar man för.
Det var alltså där jag uppmanar till uppror bara för att ICA är en institution på många håll, helt enkelt det enda alternativet och då har vi ett totalitärt matsystem som sänker sin mörka enfaldsfilt över landet och vi blir en sekundaätande generation med följder värre än klimatproblematiken (den som nu väljer att tro på farhågorna).

Matilda
Du är ett tydligt exempel på hur jag menar. Människor som har alltför stort utrymme i sina plånböcker (en omskrivning för att vara fattig) ska efter den utsugarpolitik som storbolagen bedriver få sämre mat än dem som har mycket pengar.
Det handlar inte om ljuvliga ostron och dyra ostar eller om råvaror som anka och kaviar - ingen lever bara på opera och genom att sitta på första parkett dagligen. Det handlar om våra vardagsvaror, smör, ost, mjölk, gryn, ärtor och bönor, fläsk och kött, fisk. Det finns en oroande tendens att människor över lag får hålla tillgodo med det snabbproducerade centralförpackade sekunda. Absolut att det sätter spår i både folkkaraktär och folkhälsa så småningom!"
Basta, fan och helvete!!!

Christina W sa...

Jag sällar mig till gruppen för uppror. Inte bara ICA gör på detta sätt - gå in i närmaste Konsumaffär och titta på hur fler och fler COOP-varor dyker upp på hyllorna. Jag vill ha Felix ketchup och Heinz vita bönor och Santa Marias tortillas. Jag vill inte ha COOPs kycklingfiléer, Euroshoppers (eller vad de heter) falukorv och Icas köttfärs.

Lisa sa...

Det där var väl det dummaste!!!
Fil "med bakteriekultur". Jaha hur skulle man annars göra fil?
Med potatismjöl och ättika? Klotskallar till producenter!