Det gick väldigt fort.
Gordon Ramsey och hans lille son "Jack" tror jag att han heter, skulle inför TV kameror ut i verkligheten och skildra den onda bråda döden som alltid omger gastronomiska äventyr och som gör lite ont vilket aldrig visas av någon underlig anledning. Det skulle ut och jagas råkungar.
Råkor jagas som bekant och serveras i Skåne, men tillhör mer den engelska husmanskosten.
(faktum är att vare sig Hagdahl eller Björklund har recept på råkungar)
Efter lite inskjutning med sonen var det dags för Gordon och skjuta på sittande fågel vilket inte är underligt iofs då det är råkungarna man är ute efter och de vandrar ut på pinnen utanför boet för att lufta fjäderdräkten och är då mogna nog att skjutas och ätas.
Den lille sonen skickades efter en stund iväg som apportör i brist på hund.
Killen blev lite reserverad när han kom fram till en råka med blodvite.
"Usch - det är blod", pep den lille som inte är gammal nog att lägga ihop ekvationen; råka, skott, död, blod.
"Äh svarade pappa Gordon Ramsey - bete dig inte som en flicka nu utan ta hit fågeln".
Det kallar jag fostran det!
torsdag 17 september 2009
tisdag 15 september 2009
Klimatsmartmat - lika dumt att säga som att eftersträva

Just nu är det folk som mumlar "klimatsmartmat" som ett mantra och tackar nej till goda, närande, underbara och med stor kärlek framodlade råvaror - förmodligen helt i onödan och bara som något slags duktighetsspäkeri.
Om jag klimatsmartar mera kommer jag till himlen - ungefär så.
Om jag avhåller mig allt detta goda - är jag en bättre människa än alla de andra? Klimatsmarteri får mig att skina - bli synlig - stiga ur min grå eminens.
Tabberasets nya bön:
Tack gode Gud för att jag inte gått på det här. Tack för att jag inte följt strömmen (som om det annars vore en vana?).
Sot från skogsbränder, sot och aska från vulkaner.
Men koldioxiderna då?
tjaa' - vad säger man...vi kommer ändå att försöka uppnå klimatmålen!
Vilka då, undrar man?
Läs världens bästa klimatsida just nu.
Gillas!!!
Och så får jag skamlöst fortsätta äta det jag vill, resa dit jag vill, ha bilen igång om jag vill.
RADIO: Christer Lingström i Strängnäs del 5
Christer Lingström som Du aldrig förr har hört honom - helt ute i det fria, helt utan pekpinnar. Christer Lingströms ”Petitesser” var menade att sändas i radio, men sommaren då försvann så fort så där stod jag med materialet när hösten brann.
Tabberaset har blivit ett forum för radio så var så god - sista avsnittet i "Petitesser" en serie om smak, mat och Strängnäs. Den här gången tar vi oss upp till stadens högsta punkt för att titta på utsikten...och lite mer - gös tror jag?
Recept avsnitt 5:
Gös från Strängnäs högsta berg
Det här behöver Du:
1 gös på 2 kg
100 g smör
1 äggula
50 g färskt ströbröd
30 cl vitt vin
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk finhackad persilja
fiskbuljong
Så härör Du:
1.Bena ur gösen från insidan och bred ut den i en smord form. Blanda alla ingredienser till en degliknande konsistens och klä fiskens köttsida med detta.
Häll vin och eventuellt lite fiskbuljong i formen vid sidan av fisken och koka i ugn 200 grader cirka en halvtimme tills fisken fått fin färg.
2.Sila buljongen och koka ner, smaksätt med, salt, peppar och lite citron. Red av med en äggula (Lägg en äggula i en bunke och ”strila” buljongen över och under intensiv vispning)
3.Servera med rödbetor och en torr getost.
Länkar till alla inslag och alla recept
Tabberaset har blivit ett forum för radio så var så god - sista avsnittet i "Petitesser" en serie om smak, mat och Strängnäs. Den här gången tar vi oss upp till stadens högsta punkt för att titta på utsikten...och lite mer - gös tror jag?
Recept avsnitt 5:
Gös från Strängnäs högsta berg
Det här behöver Du:
1 gös på 2 kg
100 g smör
1 äggula
50 g färskt ströbröd
30 cl vitt vin
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk finhackad persilja
fiskbuljong
Så härör Du:
1.Bena ur gösen från insidan och bred ut den i en smord form. Blanda alla ingredienser till en degliknande konsistens och klä fiskens köttsida med detta.
Häll vin och eventuellt lite fiskbuljong i formen vid sidan av fisken och koka i ugn 200 grader cirka en halvtimme tills fisken fått fin färg.
2.Sila buljongen och koka ner, smaksätt med, salt, peppar och lite citron. Red av med en äggula (Lägg en äggula i en bunke och ”strila” buljongen över och under intensiv vispning)
3.Servera med rödbetor och en torr getost.
Länkar till alla inslag och alla recept
Fulle kocken Keith Floyd död
Det gick hit och inte längre - den här mannen var bara 65 när han gick bort i en hjärtattack.
Han var djäkligt speciell genom att vara den förste att avdramatisera matlagningen - ibland med lite väl vågade gester och lite väl mycket fylle bokom den blommiga västen. Det slängdes och det hackades och det snackades och stektes och kokades med en klädsamt härlig distans ofta provocerande till max - som föreställning - som show. Jag brukade titta på honom för att jag ville känna attiityden.
Jag fick aldrig träffa honom personligen, bara såg honom lite på distans vid en inspelning. Det är synd, jag hade gärna träffat honom.
Gjorde ett inslag om honom i Meny - men jag vet inte om det sändes. Det var ett ganska kritiskt inslag om när han "kokade" kräftor i ljummet vatten och att han varit skitfull vid inspelningen. Folk berättade, de som varit med. Jag vet egentligen inte varför jag skulle orda om det, men det handlade väl om de stackars New Orleanskräftorna som krafsade under locket i den allt hetare grytan. Efter 20 minuter krälade stackarna fortfarande därunder och Floyd garvade.
Men det är inte så jag minns honom utan som den nyfikne, orädde, improviserande matlagaren som så gärna ville berätta.
Tidningen Expressen berättar idag onsdag att Keirht Floyd åt en champagnemiddag som sista måltid - det var synd på honom att han inte fick dö levande.
Han var djäkligt speciell genom att vara den förste att avdramatisera matlagningen - ibland med lite väl vågade gester och lite väl mycket fylle bokom den blommiga västen. Det slängdes och det hackades och det snackades och stektes och kokades med en klädsamt härlig distans ofta provocerande till max - som föreställning - som show. Jag brukade titta på honom för att jag ville känna attiityden.
Jag fick aldrig träffa honom personligen, bara såg honom lite på distans vid en inspelning. Det är synd, jag hade gärna träffat honom.
Gjorde ett inslag om honom i Meny - men jag vet inte om det sändes. Det var ett ganska kritiskt inslag om när han "kokade" kräftor i ljummet vatten och att han varit skitfull vid inspelningen. Folk berättade, de som varit med. Jag vet egentligen inte varför jag skulle orda om det, men det handlade väl om de stackars New Orleanskräftorna som krafsade under locket i den allt hetare grytan. Efter 20 minuter krälade stackarna fortfarande därunder och Floyd garvade.
Men det är inte så jag minns honom utan som den nyfikne, orädde, improviserande matlagaren som så gärna ville berätta.
Tidningen Expressen berättar idag onsdag att Keirht Floyd åt en champagnemiddag som sista måltid - det var synd på honom att han inte fick dö levande.
Alla recepten på plats - Petitesser med Christer Lingström
Inkokt lax lagas som petitess i inslag tvåDet är sådant man ska göra i en enda rörelse - lägga med recepten till inslagen i Radio - annars blir det en massa efterarbete - det efterarbetet har jag gjort nu.
Hittills har jag lagt ut fyra inslag i serien "Petitesser med Christer Lingström". Efter varje inslag hittar Du recepten på maten vi lagar tillsammans i inslaget.
Här hittar Du rätt rätt:
Ettan:Med drink, sparrissoppa och björnbärsmarinerad skinka
Tvåan:Med Inkokt lax Tore Wretman och Toast skagen Christer Lingström.
Trean:Med ägglåda med ansjovissås
Fyran:Med grillade kycklingbröst och jordnötssås
Femman: Gös Christer Lingström från Strängnäs högsta berg
måndag 14 september 2009
RADIO: Christer Lingström i Strängnäs del 4
Tillbaka till sommarens petitesser tillsammans med Christer Lingström och från Strängnäs - notera att Christer är med i rörlig bild från samma plats i TV 4 morgonsoffa. Här får han tala till punkt!
I nästa och avslutande inslag kommer Christer Lingström och tabberaset att klättra upp till Strängnäs högsta punkt och titta på utsikten. Så ska vi visst laga gös också. Jag kommer ihåg en gös en gång på Edsbacka som Christer lagade till - perfekt stekt och lagd på toppkål späckad med tryffel.
Recept avsnitt 4:
Grillade kycklingbröst med jordnötssås
Det här behöver Du:
4-6 kycklingbröst filéer
Marinad:
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
½ tsk chilipulver
2 tsk mald koriander
2 tsk mald ingefä’ra
3 msk soja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vegetabilisk olja
Jordnötssåsen:
4 tsk vegetabilisk olja
100 g skalade färska jordnötter
½ medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
½ tsk hackad chili
2 tsk mald ingefära
1 tsk farinsocker
4 tsk citronsaft
3 ¾ dl hett vatten
salt och vitpeppar.
Så här gör Du:
1.Skär varje kycklingbröst i sju diagonaler.
2.Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken och lägg ner alla ingredienser till marinaden och blanda. Lägg kycklingköttet i en plastpåse och häll marinaden över, blanda väl och lägg i kyl i 12 timmar.
3.Gör jordnötssåsen. Hetta upp olja i en stekpanna och tillsätt jordnötterna. Rör runt tills nötterna mjuknad och tillsätt då löken.
4.Häll över jordnötterna och oljan i en matberedare tillsammans med vitlök, chili, ingefära, sockret, citronsaften och det heta vattnet – mixa slätt. Späd med mer hett vatten om nödvändigt.
5.Slå upp såsen i en kastrull och sjud försiktigt under omröring några minuter, smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
6.Trä upp kycklingbitarna på blötlagda spett och grilla tills genomheta (2-3 minuter)
7.Servera med sallad och jordnötssåsen varm eller kall.
TIDIGARE INSLAG I SERIEN PETITESSER MED CHRISTER LINGSTRÖM HITTAR DU HÄR:
Ettan
Tvåan
Trean
I nästa och avslutande inslag kommer Christer Lingström och tabberaset att klättra upp till Strängnäs högsta punkt och titta på utsikten. Så ska vi visst laga gös också. Jag kommer ihåg en gös en gång på Edsbacka som Christer lagade till - perfekt stekt och lagd på toppkål späckad med tryffel.
Recept avsnitt 4:
Grillade kycklingbröst med jordnötssås
Det här behöver Du:
4-6 kycklingbröst filéer
Marinad:
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
½ tsk chilipulver
2 tsk mald koriander
2 tsk mald ingefä’ra
3 msk soja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vegetabilisk olja
Jordnötssåsen:
4 tsk vegetabilisk olja
100 g skalade färska jordnötter
½ medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
½ tsk hackad chili
2 tsk mald ingefära
1 tsk farinsocker
4 tsk citronsaft
3 ¾ dl hett vatten
salt och vitpeppar.
Så här gör Du:
1.Skär varje kycklingbröst i sju diagonaler.
2.Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken och lägg ner alla ingredienser till marinaden och blanda. Lägg kycklingköttet i en plastpåse och häll marinaden över, blanda väl och lägg i kyl i 12 timmar.
3.Gör jordnötssåsen. Hetta upp olja i en stekpanna och tillsätt jordnötterna. Rör runt tills nötterna mjuknad och tillsätt då löken.
4.Häll över jordnötterna och oljan i en matberedare tillsammans med vitlök, chili, ingefära, sockret, citronsaften och det heta vattnet – mixa slätt. Späd med mer hett vatten om nödvändigt.
5.Slå upp såsen i en kastrull och sjud försiktigt under omröring några minuter, smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
6.Trä upp kycklingbitarna på blötlagda spett och grilla tills genomheta (2-3 minuter)
7.Servera med sallad och jordnötssåsen varm eller kall.
TIDIGARE INSLAG I SERIEN PETITESSER MED CHRISTER LINGSTRÖM HITTAR DU HÄR:
Ettan
Tvåan
Trean
Rödbrokig svensk - genetiskt 1700 tal
Nu börjar jag skörda ur mitt 1700 tal.
I helgen tog jag upp fem olika slags potatis efter utsäde från SLU.
Resultatet ömsom si och ömsom så.
Bäst var Ahlströmers "Jämtlands röd", stora jämna potatisar i rubinröd färg. Sämst gav Rau∂ar från Island - maskätet och rötangripet.
Nu har jag utsädet till nästa år och då ska jag kunna unna mig smaken (Snacka om nördiga och besatta projekt)
Av den vackra "Rödbrokig svensk" (bilden) kokade jag mig en (1) potatis igår till surströmmingen och delade med de övriga vuxna vid bordet - sicken potatis det var! den räckte till alla!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
