söndag 2 december 2007

Köttätaren


Hemma på permis - två dagar för sent för att få vara hemma med storasyrran och småsyskonen. Turligt nog hade vi en redig bit ugnsstekt högrev kvar. Till det pommes chateau och en bearnaise - mat för en karl - i uniformskläder är han redig som ett hus, som en vägg och småsyskonen blir som små tummetottar när han "bollar" med dem.

Det här börjar likna en familjeblogg mer än en matblogg eller växlat med varann - å andra sidan så är det ju det som mat handlar om, ensamma tallrikar är aldrig kul. Mat ska alltid sättas i ett socialt sammanhang, en måltid, ett samtal, en människa, en son!

Kött till lördags


Ja jag vet inte vad det blev en högrev bryntes efter sedvanlig ingnidning av salt och rikligt med vitpeppar. Sedan in med en termometer på det tjockaste stället inställd på 58 grader. Det tar inte många minuter i ugnen...kanske en kvart. Alldeles för varmt och alldeles för bråttom 230°C borde fått gå någon timme på lite över 100°C. Så 'är det ju för den här utmärkt smakande rikt köttiga och självösande feta styckningsdetaljen, antingen snabbt eller långsamt mörande länge.
Jag slängde in köttbiten i ugnen och åkte och handlade med ett kort besked att till Rodjana att ta ut den när det pep och kanske kosta på sig några minuter till att ösa.
Fick tag i fin trädgårdschampinjon, köpte tre stora. Det är den som i affären har döpts till portabello. Den är samma sort som skogschampinjon som inte har något med den egentliga skogschampinjonen att göra utan är "babyportabello" (femin. bella?).
Skar den i bitar och stuvade med stekspad och vin samt grädde.
Potatis i ugn till.
En riktigt bra köttmåltid till lördags.

lördag 1 december 2007

August exklusivt för Bendel

Appropå nöjet med en baby och barn som gillar mat som jag och Bendel nöjsamt pratat om.

Edsbacka bistro - och jättekonflikt


Det är för djävligt. Igår var jag med en kollega, den eminente fotografen (använd honom!) Urban Jörén för att njuta av lunchen på Bistron som ligger nästgårds kontoret (kan man ha det bättre?)
Så sätter vi oss ner, Jörén och jag, och tittar på dagens husmansmeny. Då har restauraören den osökt dåliga smaken att lista 1 stekt kyckling. 2 Isterband. 3 Rimmad oxbringa och 4 Boeuf Bourgignon. PÅ SAMMA DAG!!! Tre av fyra favoriter PÅ SAMMA DAG! Det är otroligt irriterande att behöva sitta där och inget är självklart...isterband, oxbringa, bourgignon?
Tänkte ta kycklingen som en ren protest - men det blev oxbringan med rötter - absolut utmärkt i smak, men lite hård vilket sällskapet uppvägde och miljön och personalen och fantsin och längtan efter nästa utmärkta lunch på stället.

Offentlig julgran skönhet i år

Läser kommunens julgransansvarige min blogg. Enväldigt dömde jag Sollentuna kommuns julgran till "världens fulaste" här på bloggen förra året den 29 november.
När jag sent omsider, efter en utmärkt oxbringa på Edsbacka Bistro igår, kom till mitt skrivarkontor i kommunalhuset var det redan decembermörkt. Planen utanför lystes upp av granen, en präktig småländska (gissar jag), den vackraste i mannaminne, men då har jag bara sett den i mörker.
Årets praktgran i skydd av mörkret

Förra årets gran var en riktig söderlägesruska med grenar bara åt ena hållet. Sedan var det någon stjärna på kommunen som beslutade att den skulle kläs med tunna slingor istället för lysande glödlampor. Och tre dagar senare kom en decemberstorm och blåste de fjäderlätta slingorna dithän sidan där inga grenar fanns. Granen fick sig också en vindtörn och hamnade snett. Och där i tomheten glittrade ljuset i härvor och det var så tragiskt fattigt och osmakligt tråkigt att folk blundade när de gick över torget.

fredag 30 november 2007

Kwaytiao till 8 årsmiddag


Åttaåringen fick välja när hon skulle ta ut åttaårsdagen i förskott och fick besök av storasyster och hennes Kalle. Hon valde "Kwaytiao ngua", nudelsoppa med skivad högrev och tofu. Sök på Kwaytiao uppe i vänstra hörnet på min blogg och det finns läsning som räcker kvällen till ända.
Bara "Garren" som saknas, Liva, Alma, Lovisa och August hemma i soffan kväll, ett spann på drygt två decennier.

Lovisa tar ut sin födelsedag några dagar i förväg bara för att så många som möjligt i familjen ska kunna vara med och fira - på söndag blir det ännu mer firande och på måndag blir det sedvanlig väckning med födelsedagsbricka och presenter.

Så blev det Rodjana äppelkaka med saffran till dessert - en sådan där riktig ryggmärgskaka som hon gör ur inspiration och som är saftigt härlig och gul som en sommarkvällssol.
Är det någon siom vet förresten varför handvispad grädde blir så mycket stabilare och "gräddigare" än den släta maskinvispade?

torsdag 29 november 2007

Äntligen thai igen

Det har varit så vansinnigt stressigt och mycket resande så vi har inte haft tid att ens sitta ner tillsammans kring en riktig thaimåltid - men idag kändes doften ända ner i trappen när jag kom hem. Riset, "nam prig kapi", syrad kål, färska små auberginer, skuren färsk lite bittrare gurka, "pad toua ngag", "kaitôd". För den oinvigde tarvar den thailändska "poesin" en förklaring och översättning. Se bildtexterna och känn smak, doft, motstånd, kärlek.

Grönsakerna att dippa ner i den goda såsen, små auberginer närmast, gurka och syrad vitkäl.
Nam prig kapi är en fermenterad räkpasta, het som synden, salt som havet och djup som en ocean...med andra ord själva livet.
Pad toua ngag är stekt tofu med salta bönor och shitaake, krispiga böngroddar och ostronsås. Serveras med en kaitôd som är en thailändsk omelett saltad med fisksås och med gröna streck av vårlök, snarare friterad än stekt, uppblåst och stold gul som solen och med leendets bredd i smaken.