lördag 17 november 2007

Gong pad horapa


Det kanske bästa vi ätit (i alla fall den här veckan).
Rodjana hade tinat thairäkor, ett 20 tal - ostronsås finns alltid hemma -, ägg, lök, ris och queen basilika (horapa). En Gong pad horapa brukar tillagas med räkorna hela och stekta med skalstjärtarna sparade - ganska obekvämt egentligen, har aldrig gillat fnas i maten, men förstår varför stjärtarna är kvar i matlagningen, annars rullar nämligen räkan ihop sig till en liten oaptitlig boll. Med stjärten kvar behåller den "räkformen". Idag hackades räkorna istället till en färs och fick marinera med ett ägg och en halv msk ostronsås.
1 kapselvitlök hackades fint och tre chili strimlades längs med. En gul lök skars i tunna båtar, eller, om det finns hemma, diagnonalskär man salladslök. Chili och vitlök stektes i het olja tills de precis tog färg då vältes det marinerade räkhacket ner tillsammans med lökbåtarna och så rördes det om ordentligt så att det inte klibbade ihop. En matsked med ostronsås hälls över och rörs ner tillsammans med en tsk strösocker och en tsk fisksås och en "skvätt" (några droppar) mörk soja.
Plocka blad av queen basilika och rör ner, spara en liten bukett till dekoration.
Frityrstek ungefär samtidigt fyra ägg i en stekpanna med minst en halv cm veg. olja. Lägg upp tillsammans med ris på tallrikar tillsammans med räksteket.

Godnatt jord

Det börjar se OK ut nu i trädgården. Rysk röd slätbladig grönkål är kuloturväxt och tål frosten. Märkligt nog så är vår kardon fortfarande frodig. Vissa blad har brutits och är isiga, men de pryter sin plats och får stå och självgödsla. Ska lägga halm runt dem i morgon för övervintring. Gjorde det på Rodjanas rosor idag och band täcket över möbler, lådor och grill - nu är det definitivt över, godnatt jord, om två månader kommer frökatalogerna.

Kungsljusen poppar upp lite här och var med sina stora ludna förstaårsrosetter. Nästa år blir de manshöga och lite skräpiga - brukar hålla efter dem - samidigt är de bra för "hög-låg-rytmen".

Gullrisets vippor får övervintra. Blåmesarna gillar luddet och de är vackert mot vita snön senare i vinter.

Om två månader ska kronärtskocka och kardon sås igen och jag gör det även till nästa säsong om övervintringen går fel.

Snuschock Ettan höjts 170%


Sverige är i Europa - där snus förbjudet.
Ettan är ett monopolsnus i darrning.
Har använt snus i 43 år, så gott som dagligen.
Det har förmodligen räddat livet på mig, beroendemänniska som så många andra, hade jag haft goda cigaretter eller cigarrer som substitut för snuset, alltså - utan snuset hade jag med största sannolikhet varit en död rökare. Jag hade kanske dessutom tagit liv på min egen väg in i kvävningsdöden.
"Snus räddar liv."
Så säger en hel del lungläkare.
Nu höjs skatten ytterligare på snuset. Prisökningen det senaste året har varit 173 procent.
När jag började snusa var priset för en vaxad, oval, pappask med doftande härligt snus 50 öre om inte ännu lägre. Och ville man kunde snuset köpas i storpack nogsamt inslaget i blått vaxat papper med statlig kontrollremsa om magen. Senast kunde man få tag i detta mogna utmärkta snus på tobaksmuseet på Skansen.
Snus är en gammal svensk tradition, ettans snus är 180 år gammalt. Det är alltså äldre än det svenska julbordet så som det dukas upp idag.
Det har en ren tobakssmak med väldigt liten rosenoljedoft jämfört med General, dessutom en sälta som är behaglig och en konsistens som är njutbar. Ettan "lös" är dessutom tämligen kyssäkert och klarar en gräddig napoleonbakelse om så skulle vara.
Fattar inte regeringen att skatterna lovades sänkas!
För att köpa en dosa ettan måste jag tjäna 82 kronor inkl skatter A-avgift och inkomstskatt (37 kronor). När jag sedan köper dosan ska jag betala ytterligare skatt (15 kronor). Det gör ett totalt skattetryck på 52 kronor per dosa, alltså ren pomperipossaskatt när vi luras att tro att de nya priset för snuset är 45 kronor allt i ett.
Upp till protest mot utsugningen.
Lämna vårt snus ifred.
Lägg skatten på cigaretter istälet, det som skördar liv.

fredag 16 november 2007

Kalops för hungrigt barn

Jag tycker bara det låter snyggt: Kalops för hungrigt barn.
Igår när jag pratade mat för en hel fullsatt salong VIP kunder från en välkänd bank, råkade jag nämna kalops och då spred sig, med automatik, ett lyckligt och igenkännande leende i hela publiken.
Alla kunde känna doften av den lätt redda grytan på högrev med lök och morötter och lagerblad, vitpeppar och kryddpeppar. Man liksom får smaken i munnen trots att man inte är ens i närheten av kalopsen.
Då - i det ögonblicket - bestämde jag mig för att laga till kalops under fredagen.
Våra vänner Lasse och Johanna med barnen Jade, Jordan och Filip som snart försvinner till Thailand igen skulle komma och Chelssy, en kompis från grannkvarteret till en av våra döttrar var också här.
Stort bord alltså och kalops till några som aldrig smakat förr(!), kalops för hungrigt barn!
En kalops sitter i ryggmärgen, inte bokstavligt, men som recept. Det borde den göra på var och en som lagar mat i Sverige och vill sammanbinda längtan, lusten, igenkännandet, barndomen och historien.
För den som inte vet bjuder jag recept från min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas" där kalopsen är central då Melker Melkersson i Saltkråkan precis flyttat in i Snickargården och vilsen försöker få fyr i vedspisen.
Sotig, eländig och misslyckad står han i det rökdoftande köket då fru Gustavsson tittar in leende med en emaljerad gul kastrull med lock i händerna. Hon får historien om "ugglan i skorstenen" rekapitulerad för sig av dottern Tjorven och går resolut fram till spisen och öppnar spjället, tar två steg tillbaka och ler åt Melkersson samtidigt som hon säger: "Jo, förresten, jag tog med mig lite kalops här som en slags flyttgröt om det skulle passa".
Själv köpte jag med mig ett märgben som jag grillade med lök och morot och kokade i fem timmar för en någotsånär limmig buljong, det blev basen.



Välkomstkalops på Saltkråkan

Det här behöver Du:
1 kg nötkött (högrev,
fransyska, märgpipa)

2 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 msk vetemjöl
Till stekningen:
3 msk smör
2 mindre rödlökar
15 kryddpepparkorn
4 lagerblad
2 msk svampsoja
5 dl vatten eller buljong
2 morötter skurna i 1 cm slantar

Så här gör Du:
Skär köttet i 3 cm tjocka skivor tvärs
över muskelfibrerna. Bulta skivorna
kraftigt till 2 cm tjocklek och skär dem
i 2 cm breda bitar. Blanda salt, peppar
och vetemjöl.
Vänd köttbitarna i mjölblandningen.
Stek den grovhackade löken i smör på
hög värme i en stekgryta. Sänk värmen
och lägg i köttet. Tillsätt kryddpeppar
och lagerblad. Vänd runt några gånger.
Koka vattnet eller buljongen och vispa
i sojan. Häll blandningen över köttet
och lägg omedelbart på locket. Låt det
hela koka upp kraftigt. Skumma och
vänd runt. Sänk värmen och låt grytan
koka sakta i 1 1/2–2 timmar för högrev
och 2 1/2 timme för det enklare köttet.
Lägg i morötterna när det återstår
30 minuters kokning. Smaka av med
salt och peppar. Servera direkt ur
stekgrytan med potatis.

Fullsatt

Bild:BUB

Pratade igår för 300 bankkunder - tema mat, självfallet. Har upptäckt vilket gediget smakminne som folk i medelåldern går och bär på, vilka register. Och människor tvekar inte att ge feedback, att uttrycka sin glädje när jag påminner dem om den lilla skatt de har som de inte visste och de kan locka fram smaker som om de precis stod framför en kalops eller en hel hand fylld med de rödaste smultron.

torsdag 15 november 2007

Hjulet hoppade av barnvagnen. Knodd skyller på oss!

Faksimil från barnbutiken Knodds hemsida

Har ni varit med om det - att en säljare av en barnvagn försvarar sig med att det är vanligt att hjulen hoppar av barnvagnen?.
"Det får man räkna med".
När jag pressar säljaren på Knodd/Stinsen ytterligare hävdar hon att det är handhavandefel "Man ska ta av hjulen och tvätta och smörja axlarna med jämna mellanrum.
Efter ett halvår lossar spärr och skyddskapsel på ett hjul av vår Cango. Vi är på IKEA och vagnen håller på att välta - August tumlar runt och hänger i selen.
När vi går förbi säljstället, en butik i Stinsen köpcentrum säger säljaren att det är "inget butiken kan lösa" - hon måste prata med återförsäljaren.
-Men det är ju Du som sålde vagnen till oss, det är från Er vi har garanti och kvitto.
"Vi kan inte ansvara för leverantörens vara - det måste ni förstå" säger den lilla tonårslika säljerskan.
Igår ringde hon mig och sa i klartext att tillverkaren sagt att "det är handhavandefel så vårt trasiga hjul är inget de kan göra något åt".
"Det händer ganska ofta att hjulen ramlar av barnvagnar - det får man räkna med"
Jag frågar:
-Så när man köper en barnvagn hos er på Knodd så får man räkna med att hjulen trillar av?
Då svarar den lilla oskyldíga: "Jaa, jag tror det, men jag ber min chef ringa dig"
Nyss ringde hon - jag låg i badet och hade ingen lust att prata.
Hon presenterade sig som efternamnslösa Elisabeth.
Hon hävdar exakt detsamma som säljaren igår.
Så nu vet alla att handlar man en Cangovagn till sina bäbisar så riskerar man livet på dem och handlar man vagnen, eller förmodligen något annat på Knodd i Sollentuna så blir man inte klokt bemött.
(Jag har mailat det här blogginlägget till Knodd för bemötande, självfallet också till journalistkollegor på ledande barntidningar och magasin)

Fick det att lysa ill

Anki, mitt i hönsbuljongkoket, har farit ut i en hyllningsblog över "Järnspisar, hackekorv och tabberas" .
Alltså man blir nästan lite blyg och det är så trevligt att bli läst och kommenterad av kollegor.
Tack!