torsdag 5 november 2009

Edsbacka Krog läggs ner - stängs efter 27 år!

Fredrik Pettersson - foto Torbjörn Jonasson för Edsbackakocken

Sveriges första tvåstjärniga krog (Guide Michelin) slår igen portarna den 27 februari.
En föraning ffick vi när Christer Lingström lade över verksamheten, hastigt och lustigt, på Fredrik Pettersson - en gudabenådad matlagare som brinner för tradition och smak, men knappast en krögare i nivå med teamet Lingström som toppstyrt krogen sedan starten - Fredrik får nu tyvärr bära nesan av att vara förlorare.
Man kan säkert skylla nedläggningen på mycket runt ikring. Till och med att krogen inte längre är ensam om två stjärnor i Sverige eller varför inte skylla på vädret - lika fåfänga förklaringar båda två - Edsbacka Krog har inte lyckats kommunicera gästerna. I den snarare information som mött "publiken" har man låtit förstå en nedmontering av exklusiviteten i att besöka Edsbacka och njutningen av den överflödigt härligt teatraliska maten. Istället förklaras att Edsbacka är en folklig krog som man kan "slinka in" till och äta redig husmanskost efter svenska traditioner - det håller inte sa vi redan då och vi fick rätt.

Grundvärderingar
Edsbacka Krog skulle stått upp för sina grundvärderingar och inte försökt insylta sig i en massa trams om att vara en lite exklusivare kvarterskrog - folk gick inte på det - och de som verkligen vill ha exklusivitet valde självklart andra krogar - de som vågar vara och stå upp för exklusivitet.

Aura av längtan
Jag har haft förmånen att få följa Edsbacka krog sedan starten. Åtskilliga middagar har det blivit och lika många stora matminnen.
Under ett antal år var jag utgivare och redaktör för krogens kundmagasin "Edsbackakocken" som gavs ut varje jul som en gest från Christer Lingström till gästerna och gynnarna - ett tjuvkik om spelet bakom kulisserna, en lockelse.
Rodjana jobbade i krogens kalla kök och kockar som kommit och gått har blivit våra personliga vänner.
Christer Lingströms envishet med att alltid bara välja det bästa av råvaror till köket och av det skära bort drygt hälften skapade en aura av längtan och lycka vid borden - urskickligt.

Diskretion, en självklarhet
Självfallet var det med denna "lycka vid bordet" som krogen skulle kommunicera och stå upp - bemötandet redan i kapprummet som fick gäster att känna sig, inte bara omhändertagna utan, utvalda - renheten, perfektionen och inspirationen. Hit kunde jag gå inkognito och vara säker på att jag fick vara sådan, diskretionen var alltid total.
Sorgligt för Christer Lingström, Fredrik Pettersson och alla i personalen - men allra sorgligast för publiken - det känns nästan som ett svek, men det är väl för att jag själv blir så förbannat ledsen.
Läs mer här

8 kommentarer:

Anonym sa...

Edsbacka krog har varit Matkultur med stort K. Av många kommunföreträdare och kommuninvånare ansedd som en del i det kulturcentrum som undan för undan har skapats i och sedan runt Edsbergs slott. Det är synnerligen beklagligt att den nu försvinner.

Nu skulle man gärna vilja veta två saker: Blir Edsbacka Bistro kvar? Där har jag och gäster med mig ätit måltider av alltid högsta klass, antingen det rört sig om exklusivare rätter eller "husmanskost".

Det andra man frågar sig är om Edsbacka krog är till salu eller dess lokaler?

Sollentuna behöver en förstklassig krog!

Herman G.

Anonym sa...

Jag skulle först av allt vilja kommentera Görans öppenbarliga okunskap i att han säger att Pettersson inte är krögare i nivå med teamet Lingströn HM.Öh han har ju varit teamet Lingström möjligtvis inte officiellt en krögare men väldigt mycket sådan inofficiellt. Vilket du hade vetat om du nu är så "kunnig" som du vill verka vara.

Anonym sa...

Jag skulle vilja säga en sak om att Edsbacka försökte bli "folkliga" det är ju bara bra dom ville ju att man skulle våga gå dit utan att vara livrädd. Dom som brukar gå dit ändå måsta ju ha märkt att det inte var någon skillnad på servicen. Den har alltid varit lika bra förr som nu. Dom som tycker annorlunda är väl för vana vid rövslickning för att kunna känna igen vänlig bra service när dom ser sådan.

Anonym sa...

Hur ska man kunna ta en blogg med denna layout och så många stavfel seriöst?
Du är uppenbarligen en obildad man som inte har någon som helst anning om vad du talar om!
För det du skriver är fel, helt åt helvete fel.
Know your facts innan du springer ut på tunn is med 100kgs tyngder på axlarna.
Otroligt pinsamt utlåtande!

Anonym sa...

Skäms Göran Lager!
Var har du gjort din research? Hur kan du skriva att Christer Lingström "hastigt och lustigt" lämnade över till Fredrik Pettersson. Hur kan du tro att någon av dem skulle missbruka sin ställning i restaurang-Sevrige och göra något sådant utan att tänka sig grundligt för?? All ära åt Lingström och Pettersson, ingen nesa till någon av dem!! Till sist, vad menar du med svek? Vem på Edsbacka Krog eller någon annan restaurang har lovat att finnas för evigt. Har du inte fått tillräckligt med uppmärksamhet av dem, eller vad handlar det egentligen om? Instämmer med föregående talare: "Otroligt pinsamt", för dig!

Lagers tabberas sa...

Här var det många som är arga och många som har svårt att läsa, tydligen. Ovanstående om Edsbacka är en ren och skär hyllningstext - sluta missuppfatta!

Fredrik sa...

Det är härligt med folks tycke och smak! Vad vore annars en blogg eller en öppen debatt.
Men, att säga i skrivet ord i dag om Edsbacka Krog - så finns det bara ord som stolthet,respekt, fördjävligt samt SORG!!!!
ps: Framtiden är att vi tar ett steg tillbaka när det gäller matkultur,vinkunskap och journalistik.Det menas med att vad handlar allt om är: vad är det för fel på Vaniljglass med färska hallon!?
Trender är bara något som redan varit!
Tack Edsbacka Krog och Lingström för allt du/ni tillfört.

Nille sa...

Intressant med kritiker som gömmer sig bakom en anonym synonym :) Vad är det med dessa människor, har de inget annat att göra än att leta fel? Att de inte vågar stå för sina åsikter är en annan femma. Om detta fortsätter tycker jag du skall överväga att radera dem obönhörligen!

Jag kunde inte heller läsa detta som något annat än en tribut till krogen och teamet innan, samt det efter.

Jösses!