måndag 31 mars 2008

Quinoa som fattigmansrisotto

Och snabbt går det om man inte märkvärdigar sig som jag gjorde till middagen.
Kokade en lag på ett gäng persiljestjälkar, fem lagerblad, salt, vitpepparkorn, en grovt hackad gul lök, en vitlökskapsel (pressad) en tsk tryffelolja (kemisk), 2 msk olivolja, en msk smör.
Tvätta quinoan väl och sila lagen över. Sjud i 15 minuter och red med tre dl fint riven väl lagrad parmesan.

Varför persiljestjälkar?
Jo för att på vår kombifrys/kyl från Electrolux har någon designer satt defrostknappen precis där mjölkförpackningar med nöd och näppe får in stående. Är man oförsiktig är det lätt att komma åt knappen med paketet - något som tydligen hände igår kväll varför en hel hylla i frysskåpet tinade innan vi upptäckte att fanskapet slagit av...så köp aldrig en frys från Electrolux!
Persiljestjälkarna var med det tinade jämte kråskorv som ändå var två år gammal och skulle kastas.

Tinade gjorde också ett gäng isterband som jag brynte lätt i panna och körde färdigt i ugnen medan quinoan blev färdig. Röda inlagda betor från egna landet till.
Så upptäckte jag att den där ofärgliga massan som hälsokosten utgör är fullständigt omöjlig att plåta så bilden lät jag vara.

Åt för övrigt en väldigt fotogenique skånsk kalops på Edsbacka Bistron till lunchen idag och med färska potatisar (förtjänas inte att ätas så här års), röda betor (mina är godare) och morötterna vid sidan om, riktigt bra, mest för sällskapet; fotografen Urban Jörén (kolla in hans inneretta på DN kulturen från premiären i Uppsala.)

5 kommentarer:

Bendel sa...

Men blev quinoan god på det viset då? Undrar en som har svårt att bli kompis med just quinoa.

Anna sa...

Testa den här från Tasteline http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=7502&tlfo=0, hemma hos oss är det en storfavorit

Lagers tabberas sa...

Bendel - enda anledning att jag äter quinoa är att jag magrar och då försöker jag smaksätta den så mycket som det bara går. Jag kokar den som idag med hetlevrad buljong bara för att trycka in smaken.
Lyckades jag? Sådär - det är samma djävla frön i botten och det slår igenom, men mage blir jag.
Anna - som jag förstår det är det inte direkt någon mager sallad det där? Mycket fruktsocker, men säkerligen godare än min "dagens quinoa".

Anna sa...

Man behöver ju inte ha i allt och inte i samma proportioner som receptet. Vi brukar oftast hoppa över fikon och granatäpple. Mango, broccoli och avokado är dock ett måste.

Bendel sa...

Misstänkte det, men om målet är att magra så låter det fint.