tisdag 21 augusti 2007
Show på kulturhuset
Vad ska det bli av det här?
Jag låter den gode Rune Kalf-Hansen leda och fördela. Det gör han tydligen med stor lust och så underhållande att han samlar massor av folk till Kulturhusets tak i Stockholm. Under sensommaren har han bjudit in fyra gäster till lika många kvällar och där jag är en av dem.
Varje gäst har fått välja en grönsak som matlagning och snack ska kretsa kring.
Rune Kalf-Hansen
Jag har valt bondböna för att den står som en tydlig representant för det rustika i svensk matlagning, för historia och för framtid - jag blir lyrisk när jag hittar bondbönor som garni i stora avsmakningsmenyer på våra mest namnkunniga krogar.
Så har jag valt att presentera riktiga isterband och det har jag skrivit tidigare om var man får tag i. Jag hittade alltså rätt smak och rätt konsistens efter ett långt letande - så här som jag presenterar dem ikväll tror jag att de smakade på Emil i Lönnebergas tid och jag minns dem själv med den utpräglade syran, det frasstekta skinnet, den goda fetman och de härligt perfekt lagade och välsmakande grynen.
Alla i publiken får smaka både mitt bondbönsskum med smaka av anis och pernod samt de goda isterbanden.
Snacket då?
Det kommer bland annat att handla om att vi behöver en ny krävande attityd som konsumenter. Varje gång man går till affären så är det väl medveten över att bli lurad.
Har skrivit för en branschtidning där alla tips går ut på att skapa en så gynsam fördel som möjligt för handlare och få kunden att köpa mer än han eller hon egentligen behöver.
Det kommer också att handla om vin och smak i kombination - ett uttryck som kastas omkring lite väl frivolt. Man kan inte förstärka en smak med ett lösningsmedel som alkohol nämligen och det borde vara genant för krögaren och matlagaren då folk kommer in och dränker de finaste av smaker, sköljer bort variationerna och inte bara dövar grundsmakerna på tungan utan också dränker sinnet med förvirrelsens vin.
Njuting sörrni, är något helt annat, det är närvaro och det är koncentration.
Så ska vi prata om och laga en massa mat också och jag vet att Rune Kalf-Hansen redan nu på morgonen står och förbereder kvällen tillsammans med kocken Per Olsson och kulturhusets trädgårdsansvarig Sofia Teldal. Musik blir det också!
Välkomna klockan 19
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Tack för trevlig kväll på kulturhuset, och för dedikationen i min medtagna "Hackkorv..."
En fråga om bondbönsvälling (eller bondbönsskum som Du kallar det)som jag aldrig ställde.
Har Du hört talas om kombinationen bönor och päron i vällingen.
Så har jag fått mig berättat av nu 80-åriga släktingar här i Södermanland.
Tjingaling, tack för en supertrevlig och intressant kväll. Jag hann inte med att skriva för det var så kul att bara sitta och njuta av den avslappnade attityden på scen. Du gjorde det verkligt bra!
Tack för att Ni var där, så trevligt att se Er.
Örjan - Ja jag tycker det ringer en liten klocka för det där med päron, men jag kanske har fel. Vet att päron gädda och kräftor förgyllde varann på 1600 talet och framåt så det är nog tänkbart att päron också kombinerades med bönor. Det är inte "pärer" potatis som syftas?
Kinna-Tack!
Skicka en kommentar