söndag 29 april 2007
Husmanskost en söndag
Söndagar är vansinnigt dåliga lunchdagar i Stockholm. Några serverar stora brunchbord onödigt dyra och andra öppnar inte förrän 17 om ens alls.
Stan är således tom på folk, Norrmalmstorg var öde, trafiken gles.
Eller kanske det är omvänt naturligtvis, folk är i kyrkan, är hemma med barnen, är vid båten och skrapar, är vid sommarstugan och krattar.
Vi jobbade - träffade en av landets trevligaste och supermesta kändisar för Lundaliv. Vi gör ett jobb, inte på kändisen - det är lite uttjatat - utan på den där män'skan. Och det var hur treligt som helst. Kommer i sommarnumnret, alldeles snart, vilket påminner oss om att spurta jobbmässigt nu innan semestern.
Jobbar man vill man ha lunch och Austin ville äta speciellt svenskt. Han är ju en trehövdad matkulturblandning av amerikanskt, thai och svenskt snitt och med utstickare till Nepal, Indien, Kina, Malaysia, Laos, Vietnam och Cambodja. Vi har lite av samma smakpalett och tar gärna extra chilli även i Thailand, älskar det "saltiga" köket så som Austin uttryckte det när jag intervjuade honom i Bangkok för Meny. Med det menade han det östra thailändska köket och det Laotiska köket med alla sina fermenterade pastor och saltsyrade fiskar.
Igår, hemma med bara familjen, åt vi förresten en härlig somtam - en rätt som både jag och Austin estmerar vilket framgår av vår middag hemma hos oss för några dagar sedan.
Till "somtammen" igår åt vi högrev som skurits i tunna skivor, marinerats och sedan friterats hårt. (ngeua tod)
Egentligen ska köttskivorna torka i solen med korianderfrön och fisksås, men faktiskt är detta en genväg som fungerar.
En som också gillar thaimat är köksmästaren på Restaurang KB, den utmärkte Fredrik Söderberg.
Alltså styrde vi kosan dit i detta försommarkalla och ödsliga Stockholm efter jobbet...och se på tusan, KB var öppet och välkomnande och det rådde nästan lite av familjestämning därinne.
Austin applåderade menyn som är kort och koncis och innehåller strömming som är ursvenskt. Alltså blev det KB:s gravade strömming som Fredrik för övrigt serverade när jag släppte "Järnspisar, hackekov och tabberas" för ett år sedan en trappa upp på Konstnärsklubben (Recept längre ner)
Som huvudrätt valde vi "dagens husman" som var stekt fläsk med raggmunk och rårörda lingon. Perfekt svenskt och bra "hängoverfood" för Austin som var på sin kompis bröllop igår och inte kom hem förrän klockan slagit fyra.
-Fantastiskt egentligen; det här med svenskarna, kommenterade han. Vet Du vad de serverade efter midnatt som vickning på festen? Kokt korv med bröd - precis som i halvtid på Råsunda, då gick 13000 människor iväg och åt korv med bröd och senap.
En jobbdag alltså även idag, söndag - och i morrn också, matdagar alla. Men inte för Fredrik Söderberg på KB som var ledig.
-Hälsa honom att det var den bästa gravade strömming jag någonsin ätit i Sverige.
När Austin uttrycker det så är det bara att vänta på hans kommentar som når hela världen på hans egen blogg - den kommer!
KBs gravade strömming (Efter Örjan Klein)
KB:s gravade strömming som den serverades till pressen förra året
De här behöver Du:
1 kg avskinnad strömmingsfilé
1 1/2 l vatten
3 dl 12% Faluättika (min egen favorit)
Blanda en lag av ättika vatten och salt och lägg strömmingen att grava i 12 timmar - rör ibland runt.
2 dl hemlagad majonäs
4 dl gräddfil
2 msk svensk senap (ljus)
3 vitlöksklyftor (stora)
1 rejält stånd med dill plockad och "skuren" /hacka aldrig dill/
1 handfull plockad persilja som hackas
1 knippe gräslök, skuren.
salt och peppar.
Gör så här:
Häll av strömmingen och låt den komma ifrån all gravningslag. Rör ihop alla ingredienser till såsen. (kör i matberedare eller med mixerstav). Det ska vara så pass mycket kryddgrönt i såsen att det blir "veronesergrönt blandat med en gnutta zinkvitt".
Vänd ner strömmingsfiléerna i såsen och ställ i kylen några timmar att ta smak.
Servera på (som vi gjorde vid boksläppet) hastigt stekta kantfria skivor av Skogaholmslimpa och ovanpå några ljumma skurna färskpotatisar eller som idag på lunchen på en söt nybakt kavring likaledes med ljummad potatis.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar