lördag 2 oktober 2021

Jakten på råbiff - en näst intill förlorad uppgift

Bilden är från ett tidigare tillfälle. Ikväll blir det ljuvlig spis.

Goddag, jag skulle vilja ha lite malt kött till råbiff, hälften innanlår och hälften bog - eller förresten ta bara bog, innanlår blir så kletigt.

"Tyvärr, vi har inte någon kvarn i den här delidisken" - ICA Sollentuna Centrum

"Då får du ringa dagen innan och beställa för råbiff mal vi det första vi gör i rena kvarnar om morgnarna om det finns beställning. Du vet kvarnarna används sen både till fläsk och oxkött" - City Gross nya Häggviks handelsplats!

"Tyvärr vi tar inga sådana beställningar för hälsovårdsmyndigheten har sagt nej" - ICA Maxi Häggvik.

"Självklart, Bogen blir utmärkt. Hur mycket?" - Percys Norrviken.

Åh, fint 300 gram tack och två isterband från Vetlanda också tack.

Bästa butiken ⭐⭐⭐


fredag 1 oktober 2021

Några binder kransar och jag binder tobak...

 


...eller snarare syr tobaksblad på lina att hängas på tork. Det är iskallt, bladen ska sköljas fria från boss och insekter och de är kladdiga. Ibland får jag gå in och dricka vatten, lägga mig en stund, blir snussjuk, sedan på't igen tills allt är klart. Det är dessutom tungt, bladen tillsammans väger en hel del. Tänk vad man får offra sig för att komma förbi den fullständigt idiotiska skatten på snus. Varför idiotiskt? Jo därför det sätts något slags oförståndigt likhetstecken mellan röktobak och snustobak. Nu slumpar det sig inte sämre än att vetenskapen visar att tusentals rökarliv skulle sparas om de gick över till snus!

Läs mer om mina snusbryderier HÄR

torsdag 30 september 2021

Minns alla de där njutningsfulla stunderna på Hems hotel


Vi lagade cognacsgravade lammfiléer, vi lagade ugnstrull och vi stekte underbar entrecôte efter stekgrad. Vi gjorde potatisgratänger och rotsakslådor, rôtisserade både kyckling, anka och stekar, gjorde tunna raviolis med svamp plockad i Alskog och vi kokade kajpsoppa både för radio och för en mängd olika matmagasin. Inte sällan tog Nisse, som för övrigt var med i IOGT, mig ner i sin exklusiva vinkällare där vi valde ett lika exklusivt rödvin till köttet. Det är alltså långt över 30 år sedan, säkert 40.

Och Mariannes matsalsarbete har satt så stort avtryck att det sitter där hos mig än idag. Det stora välkomnandet av gäster oavsett vilka de var, hur de såg ut, hur de var klädda. Det prudentliga dukandet, putsningen av glasen, de eleganta serveringarna både från fat och på tallrik. Aldrig en höjd röst, aldrig en offentlig tillrättavisning av personalen, små vinkar och ett alltid stort leende från nogsamt rödmålade läppar räckte.

Minns hur en gäst kom in direkt från sin svinlada (jo sådant känns) och blev stort välkomnad av Marianne redan i receptionen. Till bords beställde han högljutt, en gammeldansk 8 cl, en gröna hissen och en stor cognac. "Ja tack du ska få allting efter vart, ska vi börja med snapsen då kanske", kontrade Marianne förtjust på sin oefterhärmliga småländska. Så var det och så fick det bli. "Och något att äta"?

Självfallet har Hemse Hotel och dess radarpar lämnat efter sig hela högar med anekdoter och jag tror inte en enda är åt det sarkastiska eller elaka hållet.

Som när Nisse skickar en passning åt den gotländska kosthushållningen och en av de mest kända traditionella rätterna, idbullar. "Jo ser du, man tar en id...och en ko, sedan mal man allt kött, blandar och steker." Han var en sann mentor för mig inom gastronomin när jag tog de första allvarliga stegen.

Kryddbukett

 

Det doftar fantastiskt där den nu hänger för att torka långsamt och skönt. Så inkapslad är sommaren, så snörd är det varma och njutningsfyllda i doft och smakkoncentrat.

Skördade kvist för kvist av allt vi har av tilläggssmaker i trädgården och band sedan upp i kvastar att hängas på tork. När första flingan blad faller repar jag av och lägger i burkar att ha till te, till buljong, till att krydda grytor, soppor, omeletter - till allt helt enkelt. 

Massor av olika myntor och så kungen,;vår svårodlade timjan (odlingszon 5-6) som lyckligtvis klarar sig över vintersömnen under drivor av granris. (så täcker vi alla perenna växter under vintern). 

söndag 26 september 2021

Enkel skördesoppa på tre sorters kål



Primörer är inte alltid det där första som kommer upp ur jorden, det kan vara det sista också, sådant som fått en behövlig köldknäpp för att utveckla alla smaker. Tre av våra kålsorter i landet har just den benägenheten att utveckla så mycket mer smak efter första frostnatten.

Kruskål, svartkål och rysk grönkål.

"Hamlade" en korg igår från några utvalda plantor. Lade till några nyupptagna morötter och kokade små cirkelbetor.

Så här: Skär bort alla huvudnerver på kålen och hacka bladen grovt. Stek hårt en stund i stekpanna med lite smör. Koka därefter upp en buljongen (jag har alltid tagit till vara stjälkar och bortskurna bladnerver på kål och kokat till en reducerad grönkålsbuljong). Slanta moroten fint. Häll över stekt kål och morotsslantarna i kokande buljong och låt puttra (fint ord) tills helt mjukt. "Krydda" med lite svampsoja och smakförhöj med salt. Mixa slätt med en stavmixer.

Skala de kokta cirkelbetorna och halvera. Stek bacon (vårt är från Björks i Färila). Mixa igen tills soppan är skummig. Häll upp i skållrikar (Ordet finns i SAOB och först nämnt på 50-talet om skålliknande tallrikar utan bräm!) och lägg i bacon och cirkelbeta. Servera med tunnbakat kornbröd och västerbottenost.

Varsegod!

tisdag 21 september 2021

Hundmat i ugnen

Smörstekta och skurna i munsbitar och klara för torkning



Det här är bäst för Assar. Vet han, och det gör han, att jag har torkad kycklinglever i fickan är han världens mest väluppfostrade hund, han går ledigt till fots och tittar upp glatt och struntar i hundmöten och pissfläckar.

Köper fryst kycklinglever, senast ett klipp hos Pulsen i Rotebro 20 kronor kilot. Låter rinna av och sedan steker dem på hög värme så att de koagulerar och får lite god smörstekyta.

Skär i mindre bitar (munsbitar) och lägger på plåtpapper och låter torka några timmar i ugn på 70 grader.

Smaskens för en jycke av Assars typ. 

Torkat och klart, färdiga för promenaden och träning

onsdag 15 september 2021

Det finns väl alltid intresse för viktreduktion - så här har det gått efter 14 dagar

 I morse var det 14 dagar sedan jag och K gick in i 800kcalträsket. Det har faktiskt varit ganska roligt. Lite muskelvärk, huvudvärk och allmänt dålig känsla - annars inga problem i denna självpåtagna svält.

I morse blev det invägning. Jag startade åtta kilo tyngre.

De är ju ganska ansenlig viktminskning och med ett socker på 6.2.

Fortsätter nu en vecka till - inte längre. Sedan medelhavsmat och bara kolhydrater när vi vill unna oss. Kanske en potatis till suringen, Men framförallt, att sluta äta när vi är mätta. (något jag aldrig gjort!)