lördag 26 september 2009

Äppelmos från Häggvik

Varje år så här års så korsas våra vägar, våras och Ulla Rosendahls.
Den här hösten var det olyckligtvis under två på varandra följande fredagar och på begravningar - två gemensamma goda vänner har fallit bort.
Frånsett det så blir ändar alltid våra möten med att vår familj föräras Ullas äppelmos på transparent blanche och det är nog det mest uppskattade oset vår familj äter. Helst bara rent mos i en bunke och med lite tjockgrädde till. Det är obetalbart som dessert eller bara som en förmån lite emellanåt.
Vi verkligen längtar efter Ullas äppelmos från Häggvik... Först när vi fått en burk förstår vi att det är höst på allvar.
Då går vi upp till vår köksträdgård och skördar knippevis av cirkelbetor som vi åker tillbaka till ulla och hennes Stefan med, mjälla, krispiga, inläggningsbara små.
Appropås det så blir det väderomslag alldeles snart och då kommer alla att förstå att hösten är här.

fredag 25 september 2009

Rötkött till Polen - skinkor till Sverige

Frågan är om det är någon skillnad i kvalitet - dessa polska konserverade skinkkonserver som numer mest säljs på Ö&B och det reservlagerkött som nu exporteras som djurfoder.
Expressen skriver som vanligt indignerat om saken
Det är faktiskt upp till var och en att avgöra till vad burkarna ska användas. En riktigt tillverkad och förvarad konserv gör att innehållet kan hålla väldigt länge vilket inte minst framgår i det radioreportage jag gjorde för en tid sedan och som kan lyssnas till på tabberaset.se. Följ länken här och klicka på play, lyssna på inslaget om konservernas historia.

söndag 20 september 2009

Surströmming - utmärkt förrätt ikväll

Vi blir så förtjusta varje gång vi kommer på att det faktiskt är surströmmingstid.
Idag handlade vi en alldeles utmärkt burk Oskars.
För någon vecka sedan testade vi årets olika insaltningar hemma hos Gittan och Janne och fastnade för Oskars som den bästa - jag tror vi tyckte så förra året också.
Idag är det inte mycket som går upp mot en surströmming med egenodlad grovt hackad gul lök, tunnbröd, Lindahls smör och Anjapotatis.
Nu säger alla att Norrlands egen mandel är så mycket bättre, men det är den inte i förhållande till Anja...eller förresten, det går nog på ett ut.
Mer då?
Jo, vi var på Edsbacka marknad idag - en i övrigt ganska så miserabel föreställning. Det där gamla vanliga knalleköret med 12 strumpor för hundra spänn och så sockervadd som får ungarna att tjata, annars en exposé i dålig smak.
Här såldes Hugos isterband som inte går av för hackor - starkt syrade, ganska kraftigt rökta, kanske liiiite för mycket gryn, men annars riktigt bra och äktsmåländska.
Så fick det bli, långsamt stekta så att de håller samman, röda betor till och så fortsatt Anja.
Alma hoppade över korven och fortsatte med surströmmingen.
Önskedrömsungar!

Tabberaset - rörlig - timmarna innan vallokalerna stängs


Nu rullar ett debattprogram på Sollentunas lokalTV.
Tabberaset är moderator och programledare för en nästan hel timmes sändning.
Jag har i alla fall en älskare av kanalen - August 2 1/2 som inte kan se sig mätt.
Ladda ner och titta här

lördag 19 september 2009

Utrensning - allt till salu


Nåja kanske inte riktigt allt, men vi har förfärligt mycket prylar, inte minst efter ungarna, en del helt oanvända leksaker, andra lite slitna. Köksprylar också, grejer vi köpt till fotografering och sedan inte känt att vi haft mer användning för.
Idag har vi prismärkt och lagt i kartonger för vidare transport till loppmarknad - sdka kolla upp den på Täby Galopp som visst ska vara utmärkt.

torsdag 17 september 2009

Gordons groda i f-kitchen

Det gick väldigt fort.
Gordon Ramsey och hans lille son "Jack" tror jag att han heter, skulle inför TV kameror ut i verkligheten och skildra den onda bråda döden som alltid omger gastronomiska äventyr och som gör lite ont vilket aldrig visas av någon underlig anledning. Det skulle ut och jagas råkungar.
Råkor jagas som bekant och serveras i Skåne, men tillhör mer den engelska husmanskosten.
(faktum är att vare sig Hagdahl eller Björklund har recept på råkungar)
Efter lite inskjutning med sonen var det dags för Gordon och skjuta på sittande fågel vilket inte är underligt iofs då det är råkungarna man är ute efter och de vandrar ut på pinnen utanför boet för att lufta fjäderdräkten och är då mogna nog att skjutas och ätas.
Den lille sonen skickades efter en stund iväg som apportör i brist på hund.
Killen blev lite reserverad när han kom fram till en råka med blodvite.
"Usch - det är blod", pep den lille som inte är gammal nog att lägga ihop ekvationen; råka, skott, död, blod.
"Äh svarade pappa Gordon Ramsey - bete dig inte som en flicka nu utan ta hit fågeln".
Det kallar jag fostran det!

tisdag 15 september 2009

Klimatsmartmat - lika dumt att säga som att eftersträva



Just nu är det folk som mumlar "klimatsmartmat" som ett mantra och tackar nej till goda, närande, underbara och med stor kärlek framodlade råvaror - förmodligen helt i onödan och bara som något slags duktighetsspäkeri.
Om jag klimatsmartar mera kommer jag till himlen - ungefär så.
Om jag avhåller mig allt detta goda - är jag en bättre människa än alla de andra? Klimatsmarteri får mig att skina - bli synlig - stiga ur min grå eminens.

Tabberasets nya bön:
Tack gode Gud för att jag inte gått på det här. Tack för att jag inte följt strömmen (som om det annars vore en vana?).

Sot från skogsbränder, sot och aska från vulkaner.

Men koldioxiderna då?
tjaa' - vad säger man...vi kommer ändå att försöka uppnå klimatmålen!
Vilka då, undrar man?
Läs världens bästa klimatsida just nu.
Gillas!!!
Och så får jag skamlöst fortsätta äta det jag vill, resa dit jag vill, ha bilen igång om jag vill.