torsdag 23 juli 2009

Bergianska trädgården outstanding


Det är en makalaös plats med en stor katalog växter, inte bara inom mitt område utan från nutid överallt.
Skam till sägandes har jag aldrig tillförne besökt Bergianska - jag lyckades väl hålla mig undan alla skolbesök och trädgård var väl inte riktigt min grej under vare sig tonår eller adolescens.Nu gick vi där i timmar idag och naturligtvis var det köksträdgården som mest attraherade även om även japanska trädgården, fruktträdgården, fjällbacken, tropiska växthuset, medelhavsväxthuset, trädmuseet är lika spännande.
Men köksträdgården har sådana där grönsaker som man ibland ser i specialgrönsakshandlardiskar - sådana man brukar kalla genonmodifierade bastarder från Amerika.
Kålen gjorde mig bara underlägsen och förminskad, sojabönorna förbannad - hur fan är det möjligt? Ärterna av så många olika slag och alla med en egen historia berättad för Lena Nygårds förmodar jag. Listan på dessa förväxta och perfekta grönsaker kan göras hur lång som helst,
Jag stannade en av trädgårdsmästarna - det är så skönt att prata med folk som begrip - hon skrattade och sa ett förlösande ord: Blomstra!
Dom gödslar med Blomstra - sicka kluriga djäklar.
-Ja för då kan vi ge jorden kring växterna en dusch lite då och då och det är som med människor, vi äter ständigt för att hålla motorn igång.
Så började vi prata jordkvaliteter och olika slags mineralinnehåll - så nu vet jag - storpack av blomstra, en bra spraypump sen kör vi.
Sniglar då?
Vi plockar dem när vi ser dem och blir det för många så lägger vi ut "snigelfritt".
Så enkelt, tänkte jag.
Köksträdgården på Bergianska

Djäkla trädgård, det där tänket med mångfalden kan man ju aldrig i h-e matcha.
Jag åkte direkt upp till min egen plantering som tröst och kunde pusta ut. Utan blomstra och snigelfritt ser det väldigt bra ut och vi är ju bara i juli. Palmkålen kommer sig och brockoli, morötter, svartrötter, persiljerot, haverrötter, vitbeta och cirkelbeta också, bondbönorna bär bönor, gurkorna har satt fart och nu blir det ännu bättre för idag lade jag på mitt eget blomstra - färskt gräsklipp.
Det ordnar sig nog!?!?
Det ser inte alltför illa ut i den egna trädgården som här povan och som palmkålen på den avlånga bilden ovan tv. - det växer i alla fall även om sorkar, rådjur, gangsters och sniglar gör sitt till att förstöra.

Amerikansk rosenpotatis och grillad högrev


En vardaglig lunch med lite guldkant.
Fick hem förstakoket av rosenpotatis igår, plötsligt förstår jag varför den kallas rosenpotatis, borstad under vatten är den som finaste rosenrosa, glimrande och inbjudande. Man nästan förväntar sig att den ska dofta rosor också. Nu återstår smaktestet - återkommer!
Till potatisen grillar vi några skivor välhängd högrev.
Inte illa!
Nu bär det av till Bergianska.

onsdag 22 juli 2009

Kantareller


Vi var ute en halvtimme och förbannade vildsvinen som bökat upp "våra" kantarellmarker.
Ändå fick vi ihop till en bra frukost i morgon.
Skördade en halvliter goda hallon också i hastigheten och den första amerikanska rosenpotatisen. Den är väl inte helt fullgången än, blommar som bäst, men den röda primören kunde vi inte hålla oss från att skatta.

tisdag 21 juli 2009

RADIO: Norskt traditionellt

Visst har Norge ett eget kök och det har karaktär, absolut.
Jag bodde i Norge många år under mina studietid och med utsikt ner över Oslogrytan och bort över Holmenkollen.
På den tiden var det svårt att få lagrade ostar och till och med färsk fisk i Oslo. Vi beställde morgonsimmad torsk med flyg ända från Tromsø. Och ville vi äta gott gick vi på Gamle Rådhus vid lutfiskpremiären i oktober. Idag är det annorlunda, Norge har blivit en gastronomisk nation värd namnet - även om det är svårt att hitta fram till det goda köket.
När jag senast var i Lofoten passade jag på att äta traditionellt norskt. Jag gjorde ett radioinslag från besöket på Børsen Spiseri - ett känt namn i Norge och så trädde jag in i köket hos Robert Wachter för att laga en delikatess som har halvtorkad torsk som råvara - Boknafisk.

Lyssna och njut av den goda norska smaken - det smakar fisk.




Och så här lagade vi Boknafisk

Det här behöver Du:
250 – 300g urvattnad boknafisk (dvs halvtorkad stockfisk av torsk eller sei)
vatten och salt till fiskkoket

Till stuvade morötter:
6 medelstora morötter
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl grädde

Till äggsmöret:
50 g smör
2 hårdkokta ägg
salt, vitpeppar

Så här gör Du:
Skär fisken i två centimeter tjocka skivor. Koka upp i rikligt med vatten. Tillsätt två matskedar salt per liter vatten. Lägg i fisken och låt sjuda i 20 minuter eller tills köttet lossnar från benen.
Skär morötterna i tärningar 1 x 1 cm. Lägg i kokande vatten tills möra. Sila ifrån och smält smöret i kastrullen, rör ihop med mjölet. Vispa i grädden och späd eventuellt med lite mjölk. Vänd ner morötterna och låt gå varmt.
Sm’ält smör i en kastrull. Skala äggen och hacka dem grovt. När smöret smält vänds ägghacket ner och får bli varmt. Häll upp i såssnipa att ha till fisken.
Boknafisk kan också serveras med lite hårt stekta baconkuber.
Lägg upp fisken på varm tallrik tillsammans med mandelpotatis. Häll upp morötter i karott och servera äggsmöret till.

Orörda blåbär med vaniljglass och vispad grädde


Skogsturen häromdagen gav oss några kilo blåbär.
Som kvällströst, vad annat att kalla det, stoppade vi i oss färska blåbär med vaniljglass och vispad grädde. Mer än naturligt gott.
Men varför är Milkos vispgrädde svårare att vispa och varför blir den inte toppigt styv utan silkeslen sammet.
Varför blir grädden alla kategorier bättre med handvisp än med maskin?
???

måndag 20 juli 2009

Vandaler i trädgården

Larmet gick sent, alltför sent.
Vandalerna var för länge sedan borta.
Så var också vår grill. Det enda som återstod var grillaska uthälld i en hög,¨
Lökar hade vispats av med pinnar som svärdshugg, stolsdynorna låg lite överallt och en stol var nedtryckt i perenna rabatten mitt över en ljusblå riddarsporre att vara stolt över,
Grinden var insparkad och flisiga rester låg vid sidan av, den och grillen fanns inte att finna.
Små apor brukar man kunna lära att gå på stigar.
Skolan i Sollentuna har inte maktat med att lära dessa elever detsamma på nio skolår.
Nedtrampat, vandaliserat och väldigt tråkigt.

Blåbärspaj i all hast


Blåbär är tråkigt att plocka, skittrist.
Jag tar det som ren träning, konditionsträning, inget annat.
Det enda positiva är att det blir en del bär att ta med hem.
Det blev det igår, en två, tre liter.
En liter blev en paj i all hast.
Kaffe och vispad grädde.
Gott.