onsdag 15 juni 2011

Macaron - varken mer eller mindre


En perfekt macaron ska ha samma motstånd rakt genom. Man ska inte känna skillnaden mellan mandelkaka och fyllning. En macaron ska vara som en enda enhet och kan inte ätas som färskvara då den som nybakad inte erhållit sin rätta mognad.

Den här macaronen, på bilden, är ett perfekt arbete av Daniel Lindeberg. Vad han förmodligen vet är att hans arbete föregåtts av en ständig utveckling med just detta slags bakverk på fin deg. Macaron är franska av italienskans maccherone och betyder just fin deg.

En annan Italiensk import till Frankrike kom redan under första hälften av 1500-talet och hette Catherine di Medici. Hon giftes in i det franska hovet som blott fjortonåring. Till Frankrike tog hon med sig inte bara förfinade gastronomiska italienska idéer utan också en och annan brigad från både varma och kalla köket. Dessa kockar var väl bekanta med mandelmjöl och italiensk maräng.

Men likt överallt i världen, vedeldade ugnar var ett hinder för finare bakverk. Macaronerna då var stela och spröda som skorpor och åts naturell eller användes som dekorationer kring andra bakverk.

Det skulle ta flera hundra år innan macaronen förfinades och blev ett klassbakverk som alla har en åsikt om.

I Sverige har vi haft något liknande sprött och sötare bakverk som omnämns redan av Linné under Ölandsresan. De bakades i Gaxa av mjöl och ägg, sansades ut som rundlar och penslades med smör och ströddes med socker, lades sedan hop två och två.

Inga kommentarer: