onsdag 2 april 2008

Fläsk med röd cury och gurkmejaDen heter Khamin på thai och är något helt annat är det papperssmakande lite beska puder på burk vi föräras med här hemma i Sverige. Khamin är en kraftigt aromatisk rot som är nästan orange i köttet när man delar den och gurkmejan har en helt egen rund, lite sötaktig smak som har förmågan att lyfta fram allöa smaker runt omkring den. Utmärkt att förstärka till exempel röd curry med och skapa ett ytterligare djup+ och karaktär åt ett allmänt fett sidfläsk.
Vi åt det igår kväll och med wokad kinakål och jästa sojabönor Tao jiauw - det räcker!

6 kommentarer:

Kurt sa...

Det är roligt med alla de här ingefärssläktingarna som helst bör ätas färska. Khamin brukar kallas Zedoarrot på svenska (se t ex SKUD). Andra släktingar är ju t ex Galangarot, Krachai och Gurkmeja.

Kinna sa...

Fina bilder du börjar ta!

Lagers tabberas sa...

Ja, och galangal var den fjärde-femte största importvaran under Osindienfararnas tid, efter te, porslin och lackarbeten. Av roten gjordes puder att pdura peruker med, men också att smaksätta maten med, det är det ingen som tänker när de ser "nykomlingen" i våra svenska grönsaksdiskar att det där var en rot som kryddade ett århundrade av svensk smak.
Och Kinna tack för komplimangen avseende bilderna!

lisa sa...

Vad gör jag med min sura röda currypasta som jag köpt på Asian Market?
Misstänker att det är tamarind i. Llla 10 currysorterna hade samma lakoniska innehållsförteckning: chili, vitlök, citrongräs.

Borde vara god till fett fläsk eller pangasius tänker jag mig

Kurt sa...

Alla de här rötterna går naturligtvis bra att odla i Sverige också. Om man tar en ingefärsrot och sätter i en kruka nu på våren och planterar om den i en större kruka som man sätter ut under den varmaste delen av sommaren, så kan man skörda ingefära framåt hösten.

Lagers tabberas sa...

Kurt - det är en utmärkt idé och vi som är begåvade med växthus och inglasad balkong kan få dessa ingefärsväxter att prunka nästan liljelika.
Växtskotten på dessa rötter börjar med ett litet "öga" som potatis och sedan skjuter de iväg bladskott som svärmorstungor fast spädare, vackrare, lenare.
Plantera nu i april och nya rötter är utvecklade för skörd i oktober-november.