fredag 15 december 2006
Har inte ätit än
Tänk nu står vi här i valet och kvalet - "riktig" restaurang eller äta från båsen rätt över gatan. På den riktiga thaikrogen måste vi boka bord, båsen är det bara att släntra över till. Kanske jag har bestämt mig, grillade kycklingdelar, nam prig phao och kaoniew, en somtam, en bläckfisk. Wow; namlai lai= det vätskar sig i munnen...okey då, det betyder egentligen jag dräglar.
Under tiden ickemat i bild. Överst en lotus och underst...ingen aning. Här binds orkidéerna i kokosskal runt palmerna och så skickar blommorna ut vita rottentakler och håller sig fast, vackert! Riktigt turistbjäfsgodis.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
"Rottentaklerna" ÄR rötterna, luftrötter. De lever så, på träd. Det är fortfarande dendrobium för övrigt.
Jessica - såg det först nu, voilket märkligt ord det är: ROTTENTAKLER!
Hittar rötterna näring ur luften - luftsalter, luftnäring? Eller kanske fukt. Tränger de in i trädets bark, lever de i symbios.
Köpte för övrigt med mig 20 snittorkidéer hem till jul, magnifikt, spräckliga, rosa, vita och dubbla.
de tränger inte in i barken utan lever utanpå. De behöver inte mycket näring, här pytsar man i näringspulver var tredje fjärde vattning sådär och ska då, helst, doppa ner krukan i en hink. Det gör inte jag utan vattnar under kökskranen.
Vilda orkisar får sitt behov av vatten och näring tillgodosett av regn och den allmänna luftfuktigheten och kräver för övrigt mycket lite passning och skötsel när man odlar dem hemma. Ivilt tillstånd får de klara sig ja, bäst de kan, vilket innebär att de inte blir lika fina rent blom- och plantmässigt som när de odlas kommersiellt. Orkidéer är inte som t ex mistlar som lever på bekostnad av sin värdväxt utan de lever separat, orkidéen mest för att den behöver något att "hänga" på för att inte trilla ner. Orkidéer är ju ett enormt växtsläkte och det finns enorma variationer. Jag håller inte på med orkidéer som måste vara monterade eller som är så kinkiga att de kräver växtskåp (med ett skapat tropiskt eller regnskogsaktigt klimat) för att överleva här. Man kan inte säga att dendrobium per automatik måste vara monterade. Jag har dendrobium, såväl den som på bilden och andra som blommar direkt på stammen. Den övre blommar på stängel. Det finns också dendrobium som behöver monteras på bark.
Om du vill titta på monterade orkisar så kan du bege dig till Orchidehuset på Tegnérgatan i Stockholm. Inte lika maffigt som att se dem i vilt tillstånd men häftigt ändå. Orchidehuset har f ö öppnat en orkidéodling i Thailand.
Skicka en kommentar