Det finns dagar då middagen bara en halvtimme innan servering fortfarande är ett oskrivet blad och huvudet tomt som en papperspåse.
tisdag 9 februari 2021
Älgskav, gräddsås och klyftig potatis
Det finns dagar då middagen bara en halvtimme innan servering fortfarande är ett oskrivet blad och huvudet tomt som en papperspåse.
tisdag 2 februari 2021
Räksallad, snö och kor på bete.
måndag 1 februari 2021
Lutfisk från Skärhamn en vanlig sketen måndag i februari
Den där delikatessen som förvandlats flera gånger innan den hamnar på tallriken. Så fick det bli idag. Lutfisk till middag. Så länge det är kallt, så länge det är snö och så länge isen ligger och kanske efter och före också passar det med denna magvänliga anrättning. Idag med ribbefett, lite bacon från Björks i Färila och så en bechamel och kokt potatis.
de där mänscherna i Skärhamn vet hur en långa ska dras. Spänstig, aromatisk, flakig och med det där lilla extra kvar av badet i kalk och soda.
Vattnade ur ytterst lite och la i ugnsfast form som först saltats, ja alltså saltet läggs i botten på blecket och sedan fisken med skinnsidan nedåt över saltet. Folietäcks och körs i ugn 40 minuter i 200°.
Nu sitter vi här ordentligt mätta och försörjda. Helt ljuvlig spis.
Läs om flera lutfiskäventyr här
Kakfén - jo, ett kondis och bageri i Färila med landets bästa semlor.
Visst, det trixas med semlan och alla försöker överträffa varandra med semmelidéer. Fullkomligt onödigt. Bästa semlan finns i Färila några mil norr om Ljusdal och hos Kakfén.
lördag 30 januari 2021
Lite småkallt kan man säga men ack så skönt
Allt det där nedläggninghotade i en byggd som redan har så mycket nedlagt
I höstas säkrades torpet med ny elcentral och nytt kablage, nya element och nya lamputtag - allt nytt. Därvidlag behövde vi en del ny armatur som står i paritet med torpets om inte ålder så i alla fall tid.
Frågade överallt, men ingen kunde ge tips om en bra lampaffär. Fick förslag på elgiganten i Bollnäs, men dit är det över en timmes körning och så några designshopar i Ljusdal som bara hade minimalt sortiment och inte alls av den typen lampor vi jagade. På bondeloppisar runt ikring har vi köpt på oss en del vackra lampkupor som säkert har snart hundra år på nacken, så vi behövde också armaturhållare till dessa.
Sedan var det en människa som fick ur sig: "Kolla med Möbeltjänst i Tallåsen".
Det var i julas som vi åkte dit, alldeles i mellandagarna. Ett jättelikt möbelvaruhus i en trakt som mest är känt för sina jordgubbar. Vi gick in!
Det glittrade och det sken och passande nog stod en stor tomte i och spelade julmusik vid entrén (mekanisk förstås). Här var det.
Och personal som var superkunnig och hjälpsam och gratis kaffe i en hörna där folk satt och slog av en prat.
Vi fick lampor av exakta mått och utseende och det som de inte hade hemma beställdes genast och så ringdes och messades det när varorna kommit.
Idag var vi där för att hämta ett par unika sänglampor som vi valt ut för de passade så bra med torparkänslan. Och vi pratade om att denna unika butik långt bort från allt men nära för många i alla fall fanns. "Men det är inte självklart och här slåss man mot nedläggning", var det någon som sa. "Väljer folk att åka till storvaruhusen istället så går de miste om sådana som oss". Alltså på samma sätt som folk gjorde valet när det gäller de nära livsmedelsbutikerna i byn, samlingspunkterna, skolor, etc.
Nej, det är inte ett stödköp vi gjort när vi handlat i stort sett all belysning på Möbeltjänst i Tallåsen utan för att de var så bra, hade exakt det vi behövde, hjälpte till och kom med adekvata förslag och för att det var nära i den mån man kan prata om nära i norra Hälsingland.
Jag sa att konkurrensen från nätköp är ju stor och IKEA körde hem hem bäddsoffa åt oss för femhundringen i våras.
-Vi tar ingenting för att köra hem en soffa, blev svaret
Ska jag då komma med ett bud? Jag gör det. Ni som är i närheten, akta den närhet som finns och gör som vana att handla där.
fredag 29 januari 2021
Äntligen, torsktungor i butiken
Torsktungor har rätt anrättade (högsta innertemp 42 grader) en konsistens som är en blandning av pilgrimsmussla och ostron och med ett frasigt yttre efter fritering.
Igår var jag nere i centrum och där låg skivad skrej, romsäckar och torsktungor.
Tänkte mig först en skrejmølje som jag bjöds på ön Røst för en massa år sedan. Torsk i skivor som läggs i kokande vatten som precis får koka upp igen och sedan tas från elden i tio minuter innan de läggs på fat och överöses med salt hett vatten och serveras med kokta romsäckar, Lofotenpotatis och torsklever som sås - en hysteriskt god anrättning.
Nu blev det torsktungor till förrätt. Rimmade först i tio minuter i någon matsked salt. Skar bort hinnor och pudrades rejält med vetemjöl så att de blev helt torra. Ner i het olja, sen är det bara att hålla koll på temperaturen, 42 grader och upp på papper att rinna av. Servera med en majo med hackad inlagd gurka.