torsdag 12 september 2019

En rent strålande musical med hejdundrande ös och många, många skratt




Efter igår kväll och premiären på ”En värsting till syster” är jag ännu mer stolt över att få ha skrivit boken om huvudrollsinnehavaren Gladys del Pilar. Det är en rakt igenom helt fantastisk föreställning med fullt ös från första till sista rutan.

Gladys är på scenen i stort sett hela tiden och det är massor av sång i lika många olika tonlägen som låtar. Ibland som rena ballader, ofta som soul och gospel.
Jag tror att det här är hennes stora genombrott.

Har aldrig förr varit så road av ett musikalstycke, vi skrattade så vi grät och vi blev oerhört berörda av sångprestationerna både av enskilda och av kören, men främst av Gladys som visar hela sitt register. Jag minns hon sa sist vi pratades vid att en värsting är en föreställning där hon får ge allt – och det gör hon och jag blir förvånad över att rösten håller, att hon orkar, att texterna sitter som gjutna inklusive hennes många talade repliker. Det är tajming, det är ren door slam, det är magnifik körsång, makalösa solosång, en helgjuten orkester och en armbåge i midjan mot katolicismen ”Är det så här roligt protestanterna har det” (en nunna bara som ett konstaterande). Men det är framförallt Gladys och otroliga Suzanne Reuter, inga ytterligare artister nämnda därför heller ingen glömd.


Satt och tänkte att den där människan på scenen som står och levererar så makalöst bra har suttit hemma i vår soffa i vardagsrummet måndagar i ett år och lagt sitt liv för mina fötter. Det blev boken ”Gladys del Pilar; Tro Hopp och Kärlek” (Bokförlaget Mormor 2019).
Gå och se föreställningen, men läs boken om henne innan. Och tack Gladys för igår kväll, vilken höjdare!

tisdag 10 september 2019

Konkursen på Edsvik


-->


Konstnärer som sålt verk på Edsvik och som ännu inte fått betalt kommer inte att få ut sina pengar. Det handlar om tusentals kronor som fryser inne.

Att driva en konsthall innebär nära och förståndig kontakt med dem som ska föda verksamheten, konstnärer, artister, författare, etc.
Förvaltaren för konsthallen, som drivs på entreprenad efter avtal med Sollentuna kommun, hävdar till konstnärerna att det är Sollentuna kommun som försatt vederbörande i konkurs.

En klok förvaltning hade sett till att konstnärerna fått betalt före konkursen. En klok förvaltare hade sett till att de som fött verksamheten först hålls skadeslösa. För det är nämligen så att förvaltaren Ricardo Donoso, själv gick till tingsrätten, begärde sig själv i konkurs och fick en konkursförvaltare.

-Nej, Sollentuna kommun har inget med Donosos konkurs att göra, men vi tycker det är beklagligt, säger förvaltningschefen för kultur och fritid Niklas Roos af Hjelmsäter.

-Det är märkligt att han säger så, förklarar han. Kommunen har upprepade gånger räddat verksamheten genom att gå in med extra pengar utöver det stöd vi förbundit oss till. Det var länge sedan vi meddelade förvaltaren av konsthallen att vi inte längre hade möjlighet att hålla verksamheten under armarna utöver det löpande bidrag vi ger. Konkursen har inte kommunen alls med att göra, det är Ricardo Donoso som själv ansökt om konkurs, förklarar Niklas Roos af Hjelmsäter.

Det hade varit klädsamt mot konstnärerna att invänta de öronmärkta pengarna för försålda verk och därefter gått ner och satt sig själv i konkurs. Nu skyndade sig förvaltaren att göra det omvända med stor ekonomiskt skada för en yrkesgrupp som redan är ekonomiskt tilltufsad, ”osnyggt” är ett understatement.


I och med företaget Ricardo Donosos konkurs har kommunen ändå lyckats hänga av sig en verksamhet som inte fungerat trots åtskilliga miljoner i stöd.

Finns det en dold agenda? 
En strategi att rensa upp i verksamheterna på Edsvik. Först brygghuset där innehavarens kontrakt sagts upp efter en verksamhet som varit ett moras (min kommentar). Sedan Stallbackens vänner där jag var ordförande fram till branden och uppbyggnaden då jag avgick och där det mig veterligt inte bedrivits någon kulturell verksamhet sedan dess utan bara uthyrning av lokalen som gödslat föreningen. Och nu senast konkursen av utställningsverksamheten.
Nu finns det alltså stora möjligheter att bygga en attraktiv och hållbar helhetsverksamhet från grunden.

Finns visionerna?
På 30 år har det vartannat år serverats visioner och utredningar, några bra, andra väldigt dåliga. Just nu och sedan en månad pågår ytterligare en utredning. Kultur och fritidsförvaltningens chef Niklas Roos af Hjelmsäter är övertygad om att kommunen nu kommer hitta fram till en hållbar och intressant verksamhet, men håller inte med om att det finns en dold agenda eller ens strategi från kommunens sida att bli av med all spretande verksamhet i parken.
-Samtidigt kan man se det som att vi nu får större möjligheter att bygga en framtida verksamhet som håller ihop, säger han.

Ricardo Donoso har sökts under dagen utan resultat
Kommunalrådet Magnus Ramstrand sökte jag igår kväll och idag få förmiddagen
Niklas Roos av Hjelmsäter har sagt upp sig och lämnar sin tjänst i slutet av månaden till förmån för Täby kommun.

lördag 7 september 2019

En riktigt god lördagsmiddag.



Glasnudlar, egenodlade supergoda haricots verts (gröna bönor!) och så chili (hothothot), nampla, soja, vitlök och rimmat stekfläsk.
Glasnudlar är så jäkla enkelt att ta till, tre minuter i kokande hett vatten. Glöm inte ta en sax och klippa till dom annars når nudlarna över hela bordet och upp till köksbordslampan när man tar av dem.
Så konstaterar jag att det är en väldig skillnad i smak på mina haricots verts. När jag odlat dem här i stockholmstrakten är de inte lika smakfyllda, har inte samma spänst och djup, smakar mindre grönt och inte med den där riktiga karaktären. Det är alltså haricots verts jag sådde veckan före  midsommar uppe på torpet i Hälsingland. Lite synd kanske att köra dem i chili med fläsk, men har mycket kvar och ska servera dem stuvade i salt smör i morgon. Hoppas också kunna skörda mer nästa vecka.

Syltat fläsk och kaffe; YESSSS!


Syltat fläsk är långkokt fläsksida som sedan får svalna i en lag med olika kryddor. Det här fläsket är perfekt i fetma, kryddning, sälta och dundrar i munnen. Mört så det nästan smälter.
Varifrån?
Björks i Färila.
Syltat fläsk har blivit stapelföda i mitt kylskåp. Jag skriver Mitt för K gillar det inte.

Fläskpannkaka med rårörda lingon


Får man en bit gott rimmat fläsk? Ja det får man från min nya "fläskkran" Delins i Färila som rimmar själva till perfektion.


Slår mig ett minne av salig Sven-Gunnar Svensson. Vi satt på hans kontor på Karlavägen vid lunchtid och hade planerat att gå bort till Cassi och äta hackebiff med pommes frites, enda stället Sven-Gunnar kunde ta med sig hunden och låta den lydigt ligga under bordet.
Då ringer telefonen och det är från nämnda Cassi. "Vi hade fläskpannkaka på lunchen igår. Du var inte här, men vi har sparat en rejäl portion, kommer du idag så är den serverad till dig".
Har nog aldrig varit så fylld av avund där jag satt med min hackebiff och Sven-Gunnar med en helt underbart doftande fläskpannkaka med rårörda lingon.

Jo, jag har en fäbless för rimmat fläsk i olika former. I "mitt" thailändska kök använder jag hellre rimmat fläsk än färskt sidfläsk som i Padpakgadkao, Panëng och Paalow. Det rimmade ger ett helt annat djup än färskfläsk. Men då måste fläsket hålla exakt sälta för att inte ta över allt som saltsoppa och måste vara riktigt fett, mer vitt än rött. Exakt lite mer.

Så fick det bli. Och så här gjorde jag och August igår kväll till middag. 
1) Lingonen fick dra med socker och röras var femte minut tills sockerkristallerna löst sig.
2) 4 dl vetemjöl siktas ner i en bunke
3) 6 dl 3% mjölk och 1 dl vispgrädde vispas ner i blandningen tills slätt. Ställ åt sidan.
4) Sätt ugnen på 225 grader
5) Tärna avsvålat rimmat fläsk (1/2 liter tärnat)
6) Nu har eventuella klumpar flutit upp till ytan, vispa sönder allt till en helt slät smet
7) Vispa ner 6 ägg ett i taget.
8) Späd smeten med ytterligare 4 dl av mjölken
9) Stek fläsket i en stekpanna tills det fått måttligt med färg.
10) Häll fläsket med stekfettet i en långpanna med en rejäl klick smör och kör in i ugnen.
11) När det fläser i långpannan och smöret puttrar lite trevligt så ta ut och häll över pannkakssmeten.
12) Sätt in i ugnen och baka i 30 minuter (håll koll på kakan från 25 minuter så att den inte blir bränd.
13) Ta ut och låt vila fem minuter innan den skärs upp i rejäla bitar och serveras med rårörda lingon.


fredag 6 september 2019

Nattvandring XXXVIII



Det börjar bli kyligt. 
Asfaltsdoft efter vägen vid omläggning i natten, skrapande, bullrande, lysande.
Går undan och bort. Det rasslar i löven. Andra dofter attraherar Assar.

Inte visste jag att det där mötet var ett farväl.
Och ett rop på hjälp.

Jag sa vad jag gjort. Kan inte säga vad hen ska göra, finns inte, då blir det omöjligt, Hens problem blir mitt problem.

Det går inte en dag utan att jag tänker på den där stunden, den förföljer mig, försökt göra den till min vän, men jag hatar den för den ger mig inte någon ro. Inte för att jag inte nådde fram, bara för att jag inte reflekterade, hade inte kunnat stoppa det ändå, den som inte vill hen vill inte. Och den natten var utan återvändo.

Går där bland rasslande löv med höstkänslor och försöker nå jämvikt i tankarna.

Gav mig musik och sa att den inte behövdes längre och efter två månader var det slut, självslut. Och inte den förste, andre eller tredje bland mina vänner. Döden, döden, döden. För många har lämnat och maktlösheten är det svåraste.
Hösten omsluter mig.

onsdag 4 september 2019

Ett syltat fläsk är inte fläsksylta



Ett syltat fläsk är ett långkok på till exempel sida som sedan läggs varm i en lag md salt och örtkryddor. Fläsket får en nästen luftig konsistens med massor av smak.
Just ett sådant fläsk säljer Björks i Färila, denna charkoas mitt i Sverige.
Skär några skivor till kaffet om morgonen bara för att!