lördag 17 oktober 2015

Påminnelse om morgondagen / Lager på avrättningsplatsen

I morgon blir det döden i skogen på riktigt:
Läs det här

måndag 12 oktober 2015

Grön Gryta med hela statarepotäter



Bara lite sådär, när det ändå finns grönt kvar i landet och sista rensningen ger hur mycket skörd som helst av bondbönor, potatis, ärtor, störbönor och mangold.

lördag 10 oktober 2015

Trädgården berövades av frosten

Det är höst, på gränsen till svinvinter. Kakelugnarna går varma här hemma, sprider en sådan go värme. Snart letar sig allt detta goa upp till ateljén, doften.
Gurkor, squash, pumpa har givit upp. Majsen blev inte riktigt klar, mangolden håller ett tag till liksom morötter och potatis. Trivs bättre i jorden än i hink. Ska ta itu med jordkällaren snart, den som ingen tydligen rört sedan den renoverades för 17 år sedan, långt innan jag ens visste var Lugnet låg. Kanske i morron.


Så blev det lite skördegryta, höstvego, med tillsatser av köpelinser och rödvin.
Enkelt och gott, mustigt och mättande.
Så här förbereds grytan
Sex deciliter rödvin kokas ner till fem och tre deciliter sköljda gröna linser hälls i tillsammans med ett lagerblad, salt och lite spiskummin (knivsudd).
Ett stånd amerikansk rosenpotatis, denna Guds gåva till statarna i Sörmland. Kokas.
Fem präktiga morötter körs i kuber med 0.5 cm sida, en palsternacka skärs ner likadant.
En fast squash i lite större bitar
Två gula lökar, skurna i tunna båtar
Åtta hackade viltlöksklyftor

Rödvinskokta linser

Gör sen så här att morötterna steks i olja, jo de ska ta lite färg. När de är halvstekta hälls palsternackan i bara för att den blir mosig om den får lika lång stektid som morötterna.
Under tiden kokar linserna i vinet. Nu kan man om man vill smula ner en grönsaksbuljongtärning och eventuellt späda med lite vatten.
Hetta upp en gryta med lite olja och en klick smör. Stek vitlök och gullök, det är ockey om de får lite färg, men inte för mycket. Häll i squashhacket efter ett tag.
Glöm inte bort att ta av potatisen när den har mandelmassekonsistens.

Klart att äta.

Jo, jag hade några bondbönor över, femton tycken kanske som jag förvällde och klämde ur inneskalet. De fick ner i grytan vid pass nu. Skär den avsvalnade potatisen i klyftor eller större bitar, det ska synas att det är potatis som är med.
Häll över rotsakerna i grytan och blanda. När nästan allt vin är dunstat och linserna i alla fall är så pass att de inte går sönder blandas även dessa i grytan. Den som är extra pysslig kan klippa lite persilja över eller det sista av gräslöken.

lördag 3 oktober 2015

Det föränderliga jordbrukslandskapet

Skördemoget vete med kornblomst
 Vi bor stadsnära. Vi har 33 minuter in till Sergels Torg med bil, 18 minuter till Arlanda flygplats. Vi har fem minuter till närmsta köplada, tre minuter till sprättäggen på gården och en minuter till vår egen köksträdgård.
Så kom så tröskorna

Veteåkern blev stubbåker på ett kick


Lugnet från åkern

Åkern från lugnet
Vi bor i ett rött hur med vita knutar, ett hus med historia mellan åkrar skog och sjö. Vi bor mitt i det föränderliga  jordbrukslandskapet. Föränderligt i flera avseenden. Bästa jordbruksmarken tas nu i anspråk för sjönära radhusbebyggelse. Efter en arkeologisk utgrävning som kanske kullkastar en del teorier om liv och boende under vikingatiden läggs nu grunden till småhus folk köar till redan på ritborden.

Vändplöjning några dagar senare

Harv och sådd, om några dagar är åkern grön igen av andraårsvete
Än så länge är utförsäljningen av bördiga jordbruksmarken som arkeologiskt visat att den brukats i över tusen år på avstånd från oss. Här finns inget planerat de närmaste 20 åren, sägs det.

/Vid utgrävningen vid Eds Allè, har såvitt vi förstått framkommit att man under vikingatiden kunde ha specialiserade produktionsområden som småskaliga bosättningar med inriktning på ett och samma hantverk. Här vid Eds allé har inriktningen tydligen varit textil. Långhus där folk bott och grophus för vävning. Allt som teori efter att ha grävt fram stentyngder till vävstolar överallt och etuier för nålar. Platsen ligger vid den stora farleden från Östersjön in i Edsviken, över till Norrviken, in genom Edsån, ut i Edssjön, vidare genom Väsbyån till Oxundasjön och sedan Oxundaån ut i Mälaren varifrån man nådde alla de viktiga handelsplatserna./


torsdag 1 oktober 2015

Äppeltider för våra sena, men ingen imponerande skörd



Det var si så där i våras. Det två äppelträden blommar på olika tid. När det första satte fart kom det lägligt en köldknäpp. Äppelträdet och blomstren klarar väl det, men det gör inte krypen som pollinerar. Bin såg vi knappt till. När det andra blommade så var det fortfarande kallt för bina, men då flög det en del. Tyvärr hände något annat med svartprickiga äpplen och med en del frukt som ryttnar på gren.
Så då blev vi nästan utan äpplen?

Nyponen som växer överallt runt omkring oss på Lugnet är snart färdiga att plockas,

Nä, Kristina gjorde inkokta äpplen med kanel till dessert idag. Syrligt i anslaget med sötma i förlängningen och med den varma kanelen, Höstelikt och utanför köksträdgården finns ett ton hästskit framkört. Ett nytt köksträdgårdsprojekt inleds.

onsdag 30 september 2015

Stenugnsbageriet nästgårds



Sedan jag var där sist, på Vallentuna Stenugnsbageri har det skett en hel del, speciellt på serviceplanet.


Här möts man i det utbyggda kaféet av fasta menyer och med servicepersonal som kommer och tar upp beställningen på padda. De flesta mackorna görs a la minute och är hur djädrans bra som helst med rikligt med pålägg.
Kafet är exemplariskt bra och brödet är en dröm. Åk dit, till Vallentuna Centrum, bara för att koppla av en stund, bli omhändertagen och få vara speciell. Gör det!


Att jag öppnar det här om bageriet med en kantarellbild har sin orsak i att vi var ute för att plocka svamp...eller var det egentligen så? Jo, okey vare sig så eller inte så var det kantareller i påsen en dag, flera dagar och mer ska det bli.

Gräset gror och kon får "jobba" av helvete


Äh, det är ju egentligen ganska fantastiskt, klippa gräset in i oktober. För så är det och så får det bli. Trodde i min enfald att gräsklippandet skulle få upphöra nu i slutet av september och att det jag klippte senast skulle vara det sista för säsongen. Var lite glad över frostvarningsnatten nyligen, men med skogen i ryggen nådde bara frosten från åkern och fram till tomten på andra sidan vägen.
Det blir till att bränna fett och kalorier en gång till före jul, ju förr desto bättre.
Tätare, grönare och mustigare gräsmatta har jag inte sett förr. Å helvete vad den växer.