I morgon blir det döden i skogen på riktigt:
Läs det här
lördag 17 oktober 2015
måndag 12 oktober 2015
Grön Gryta med hela statarepotäter
lördag 10 oktober 2015
Trädgården berövades av frosten
Det är höst, på gränsen till svinvinter. Kakelugnarna går varma här hemma, sprider en sådan go värme. Snart letar sig allt detta goa upp till ateljén, doften.
Gurkor, squash, pumpa har givit upp. Majsen blev inte riktigt klar, mangolden håller ett tag till liksom morötter och potatis. Trivs bättre i jorden än i hink. Ska ta itu med jordkällaren snart, den som ingen tydligen rört sedan den renoverades för 17 år sedan, långt innan jag ens visste var Lugnet låg. Kanske i morron.
Så blev det lite skördegryta, höstvego, med tillsatser av köpelinser och rödvin.
Enkelt och gott, mustigt och mättande.
Så här förbereds grytan
Sex deciliter rödvin kokas ner till fem och tre deciliter sköljda gröna linser hälls i tillsammans med ett lagerblad, salt och lite spiskummin (knivsudd).
Ett stånd amerikansk rosenpotatis, denna Guds gåva till statarna i Sörmland. Kokas.
Fem präktiga morötter körs i kuber med 0.5 cm sida, en palsternacka skärs ner likadant.
En fast squash i lite större bitar
Två gula lökar, skurna i tunna båtar
Åtta hackade viltlöksklyftor
Gör sen så här att morötterna steks i olja, jo de ska ta lite färg. När de är halvstekta hälls palsternackan i bara för att den blir mosig om den får lika lång stektid som morötterna.
Under tiden kokar linserna i vinet. Nu kan man om man vill smula ner en grönsaksbuljongtärning och eventuellt späda med lite vatten.
Hetta upp en gryta med lite olja och en klick smör. Stek vitlök och gullök, det är ockey om de får lite färg, men inte för mycket. Häll i squashhacket efter ett tag.
Glöm inte bort att ta av potatisen när den har mandelmassekonsistens.
Jo, jag hade några bondbönor över, femton tycken kanske som jag förvällde och klämde ur inneskalet. De fick ner i grytan vid pass nu. Skär den avsvalnade potatisen i klyftor eller större bitar, det ska synas att det är potatis som är med.
Häll över rotsakerna i grytan och blanda. När nästan allt vin är dunstat och linserna i alla fall är så pass att de inte går sönder blandas även dessa i grytan. Den som är extra pysslig kan klippa lite persilja över eller det sista av gräslöken.
Gurkor, squash, pumpa har givit upp. Majsen blev inte riktigt klar, mangolden håller ett tag till liksom morötter och potatis. Trivs bättre i jorden än i hink. Ska ta itu med jordkällaren snart, den som ingen tydligen rört sedan den renoverades för 17 år sedan, långt innan jag ens visste var Lugnet låg. Kanske i morron.
Så blev det lite skördegryta, höstvego, med tillsatser av köpelinser och rödvin.
Enkelt och gott, mustigt och mättande.
Så här förbereds grytan
Sex deciliter rödvin kokas ner till fem och tre deciliter sköljda gröna linser hälls i tillsammans med ett lagerblad, salt och lite spiskummin (knivsudd).
Ett stånd amerikansk rosenpotatis, denna Guds gåva till statarna i Sörmland. Kokas.
Fem präktiga morötter körs i kuber med 0.5 cm sida, en palsternacka skärs ner likadant.
En fast squash i lite större bitar
Två gula lökar, skurna i tunna båtar
Åtta hackade viltlöksklyftor
![]() |
| Rödvinskokta linser |
Gör sen så här att morötterna steks i olja, jo de ska ta lite färg. När de är halvstekta hälls palsternackan i bara för att den blir mosig om den får lika lång stektid som morötterna.
Under tiden kokar linserna i vinet. Nu kan man om man vill smula ner en grönsaksbuljongtärning och eventuellt späda med lite vatten.
Hetta upp en gryta med lite olja och en klick smör. Stek vitlök och gullök, det är ockey om de får lite färg, men inte för mycket. Häll i squashhacket efter ett tag.
Glöm inte bort att ta av potatisen när den har mandelmassekonsistens.
![]() |
| Klart att äta. |
Jo, jag hade några bondbönor över, femton tycken kanske som jag förvällde och klämde ur inneskalet. De fick ner i grytan vid pass nu. Skär den avsvalnade potatisen i klyftor eller större bitar, det ska synas att det är potatis som är med.
Häll över rotsakerna i grytan och blanda. När nästan allt vin är dunstat och linserna i alla fall är så pass att de inte går sönder blandas även dessa i grytan. Den som är extra pysslig kan klippa lite persilja över eller det sista av gräslöken.
lördag 3 oktober 2015
Det föränderliga jordbrukslandskapet
![]() |
| Skördemoget vete med kornblomst |
| Så kom så tröskorna |
| Veteåkern blev stubbåker på ett kick |
![]() |
| Lugnet från åkern |
| Åkern från lugnet |
| Vändplöjning några dagar senare |
| Harv och sådd, om några dagar är åkern grön igen av andraårsvete |
/Vid utgrävningen vid Eds Allè, har såvitt vi förstått framkommit att man under vikingatiden kunde ha specialiserade produktionsområden som småskaliga bosättningar med inriktning på ett och samma hantverk. Här vid Eds allé har inriktningen tydligen varit textil. Långhus där folk bott och grophus för vävning. Allt som teori efter att ha grävt fram stentyngder till vävstolar överallt och etuier för nålar. Platsen ligger vid den stora farleden från Östersjön in i Edsviken, över till Norrviken, in genom Edsån, ut i Edssjön, vidare genom Väsbyån till Oxundasjön och sedan Oxundaån ut i Mälaren varifrån man nådde alla de viktiga handelsplatserna./
torsdag 1 oktober 2015
Äppeltider för våra sena, men ingen imponerande skörd
Så då blev vi nästan utan äpplen?
![]() |
| Nyponen som växer överallt runt omkring oss på Lugnet är snart färdiga att plockas, |
Nä, Kristina gjorde inkokta äpplen med kanel till dessert idag. Syrligt i anslaget med sötma i förlängningen och med den varma kanelen, Höstelikt och utanför köksträdgården finns ett ton hästskit framkört. Ett nytt köksträdgårdsprojekt inleds.
onsdag 30 september 2015
Stenugnsbageriet nästgårds
Här möts man i det utbyggda kaféet av fasta menyer och med servicepersonal som kommer och tar upp beställningen på padda. De flesta mackorna görs a la minute och är hur djädrans bra som helst med rikligt med pålägg.
Kafet är exemplariskt bra och brödet är en dröm. Åk dit, till Vallentuna Centrum, bara för att koppla av en stund, bli omhändertagen och få vara speciell. Gör det!
Att jag öppnar det här om bageriet med en kantarellbild har sin orsak i att vi var ute för att plocka svamp...eller var det egentligen så? Jo, okey vare sig så eller inte så var det kantareller i påsen en dag, flera dagar och mer ska det bli.
Gräset gror och kon får "jobba" av helvete
Det blir till att bränna fett och kalorier en gång till före jul, ju förr desto bättre.
Tätare, grönare och mustigare gräsmatta har jag inte sett förr. Å helvete vad den växer.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)











