Hembygdsgården ligger bara 450 meter söder om Sollentuna Centrum. De som kommer hit första gången blir aningen förvånad över att det finns kvar en sådan vacker oas mitt i ett Sollentuna i förvandling. Men, nej - tiden har inte stått still på Hersby - det är en hembygdsgård stadd i ständig förändring. Samtidigt försöker alla aktiva medlemmar att levandegöra samlingarna, husen, platsen för att söka förståelse av vår samtid genom det som hänt förr.
Ett exempel på det är i morgon söndag då vi firar Påsk på Hersby. Alla är välkomna. I det gamla stenhuset från 1700-talet samlas vi om vi vill i köket och där kan vi fåra vara med om hur påsken firades förr, levandegjort genom berättelser och föremål (Vi ser fram emot att se hur husfaders risade hustru och barn med påskriset för att påminna dem om Jesu lidande på korset).
Ett exempel på påsk i nutid på Hersby är äggmålartävlingen för barn. En jury bedömer snällt och ödmjukt och diplom och priser delas ut.
I Rotsundastugans kök serveras kaffe och kakor och i salen pysslas det inför påsken med "Ägg och Ull".
Så är vår affär öppen också - det fanns aldrig någon affär förr på Hersby Gård, men en hembygdsgård är ju ett "konglomerat" så affären är en del som visar hur en affär i Sollentuna såg ut förr - och för att levandegöra i nutid så är det självklart att man ska kunna handla där - inte sill och hårnålar, men väl toppsocker, honung, safter och sylter och bokmärken. Här kan man också köpa böcker som har med Sollentuna att göra, inte minst föreningens egen skriftserie där vissa utgåvor räknas som samlarobjekt.
Och har Du inte blivit övertygad om en liten söndagsaktivitet med detta så lyssna och titta på ett inslag i Lokal TV så som det rullat på skärmarna hos Sollentunafolkens i en vecka. Ladda ner här.
Ett annat inslag i Lokal TVn som kom upp igår kväll är jag gäst hos en lokal TV profil Thomas Ardenfors och pratar påskmat - bland annat om hur man kokar det perfekta ägget.
lördag 16 april 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar