torsdag 5 mars 2009

Blågult smör i Meny i P1



Vad ska vi göra för att få ett större utbud av smör i våra närmaste butiker?
När jag var i Lyon nyligen kunde jag räkna till ett 20 tal olika smörsorter i butiken. Varför är det inte så här? Kanske vi svenskar har glömt hur riktigt kärnat smör smakar?
Sådana frågor ställer jag i en serie om tre programinslag i Sveriges Radios Meny i P1 och inledde idag med en intervju med VDn för Lindahls i Jönköping som är en liten, men naggande god, konkurrent till den svenskdanska smörjätten.
Lindahls smör närmar sig halva priset av det "blågula" och det smakar verkligen smör - kommer från Belgien.
Senare i programserien kommer vi att få möta folk från både Arla, säljarled och gårdsproducenter.
Meningen är inte att "smälta ner" och dissa den svenska smörjätten. Svenskt smör är som mellanmjölken OK. Meningen är att visa på alternativ som smakar mer och när Lindahls idag tar strömming stekt i smör som exempel är det inte utan att man längtar efter riktigt riktig smörsmak.
Lyssna nu efter midnatt på reprisen, eller på lördag. Ladda annars ner här.

4 kommentarer:

Kurt sa...

Hur marknadsför man då de olika smörsorterna utomlands? Fokuserar man bara på sin specifika smak (mjölksyrakultur), eller är det fokus på vart kossorna har betat? Skall man kunna sälja fler sorters smör så måste man också tänka på dess användning, inte bara som ett pålägg som är så hårt att man inte får det på smörgåsen, utan mera som en krydda i maten.

Rebecca sa...

Tack för alla bra reportage i Meny. Jag uppskattar verkligen ditt arbete, och försöker lägga alla matiga ord på minnet.

Lagers tabberas sa...

Kurt - jag tror att bara Du får smak på olika slags smör så kommer Du att uppleva så mycket mer inte bara se det som ett hårt pålägg - skär ett gott smör kallt med osthyvel och skippa osten. Möt ett riktigt fett smör i stekpannan och känn smaken det sätter på fisken/köttet/fågeln/grönsakerna eller till och med omeletten.

Rebecca Tack!

Kristina Eriksson sa...

Det är inte så då att de franska och svenska traditionerna skiljer sig på den här punkten...jag menar de kanske är vana vid att smör kan smaka olika men i Sverige kanske (det där vet du bättre) smör "alltid" smakat på ungefär samma vis? Finns det något historiskt skrivet om smör?:)