fredag 26 december 2008

Het somtam från Isaan isf grönkålssoppa



Det fick bli så - Somtam -mat som smakar, som är het, som rör alla sinnen, som får oss att nästan tappa andan och tandköttet att dunka i en rent masochistisk upplevelse.
Vi frågar oss ofta; varför gör vi så här?
Svaret kommer lika snabbt till oss tillsammans med den fullständiga njutning som infinner sig senast tio minuter efter måltiden. Då har smaken redan spelat ur sin roll, sältan från fisksåsen med alla dess fördjupade umamitoner som lyfter den krispiga papaya (egenheten att vara grönsak som omogen och frukt när den mognat). Syran från limen, sötman från sockret och det fermenterade från de krossade sötvattenkrabborna. Tillhopa med en gnutta socker och en handfull små thailändska chillisar gifter sig allt tillhopa och dundrar in i gommen och gör varje tugga till en upplevelse då det inte bara uppstår en fullkomlig karusell i det olfaktoriska centret och på tungans alla smakceller utan också en svidande hetta i läpparna långt utanför munnen och alla hinnor knottrar sig, drar och sliter. Det är fullkomlighet över det här ätandet som inte infinner sig med skinka, lutfisk, sylta, aladåb eller sillsallat.

Inga kommentarer: