söndag 27 april 2008

Löken satt i mönster



Jag tror jag höll på ända till skymning. Man blir så inspirerad. Odlingsåret börjar med löken, palsternackan och haverroten. Nu är det inlett.
Gul lök, gul avlång lök, silverlök och rödlök - det får bli årets. Jag gör som alla medelhavsinvandrare på området - sätter lökarna tätt, tätt. Det är ju bara vid maskinskörd man behöver sätta löken 15 cem och 20 cm radavstånd. Nu sattes den under kardongen som kommer att växa sig stor ungefär när lökarna är klara. Då strösår jag dill på samma plats och då kommer också kantväxande rosenskära att komma sig bra. kanske hittar på några andra kantblommor också, förmodligen den vanliga indiankrassen, den som Linnés dotter for in i köket och sa: "Far, Far - blommorna brinner".
Det var vid Hammarby och Linnés röda krasse har en våglängd som skär tvärt in i den blå timmen, så tvärt att det uppstår en slags färgkrock så att blommorna ser ut att glöda.
Haverroten är som svartroten och kräver djupgrävning. Så har jag djupgrävt 30 cm hela landet, myllat med torvströ och fjorårets gånghö tillsammans med kompost och tvåårig hästskit - jag har styv lerjord och när jag djupgräver tar jag upp den sabilare leran till ytan igen och den bränner lätt till grusiga stenhårda kockor.



Två pallkragar ovanpå ger ett nästan 60 cm djupt löst odlingsbart skikt för haverrot som kommer att kunna skördas i oktober eller till och med i april nästa år.
Samma sak vad gäller skörd gäller palsternackorna. En rad bredvid pallkragarna såddes med palsternackor. De blir yvigt stora när de växer till sig i juli/augusti och behöver plats.
Några rader bladpersilja fick plats nedanför löken också.
Nu är grunden lagd och allt får utgå från detta. Nu är det ritbordet som gäller för resten.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så tätt planterade lökar.
Hur löser Du eventuell ogräsrensning?

Jessica sa...

Jesper (krubb) skriver att du planterar maya-potatis. Vad är det?!?

Lagers tabberas sa...

Om ogräs. Tjaa, vad gör man. Jag lägger mina odlingsbänkar (upphöjda 30 cm höga odlingssängar) på två alnars bredd (rek. enl.Linné) och med en gång på en halv aln= 1:20 m ca och 30 cm.
Det gör att man når från båda håll så det är väl bara att handrensa. Så illa sysselsättning är inte det. Vipassana (är meditation på Pali)
Och Jessika...njae, inte än. Men min gode vän Berntsson hade en Maya i fickan. En potatisarnas anfader som tagits fram och som väl är odlingsbar om två år. En potatis med en mindre cellstruktur och som därför bara behöver halva koktiden jämfört med vanlig potät.
Idag har jag satt några midsommarplantor av Anya. En utvecklad allmoge.

Jessica sa...

Coolt... Jag har börjat laga indonesisk mat för övrigt. Har du lust att diskutera lite råvaror och tankar runt asiatisk mat någon gång via mejl? Det är mycket likt thai men ju mer åt Indonesien man kommer desto med ja, indonesiskt blir det men jag upplever att maten blir alltmer enkel. Man förlitar sig på några få grundingredienser och en kryddpasta (sambal). Mina anteckningar om mat när jag reste mycket i Indonesien inskränker sig till vad vi åt, inte direkt som nu när jag är matnörd så jag gör mitt bästa med recept ur en indonesisk kokbok. Helt indonesiskt blir det aldrig. Det går inte att voka här.

Jag hittade inga färska mungbönsgroddar så jag bad en bön om förlåtelse och tog en burk och tippade i en rätt och det blev helt ok. Det är annars ingredienserna som är ett bekymmer för egen del. Har ingen aning om var man hittar vattenspenat t ex.

Anonym sa...

Bra tips tillmin lilalodlingslott. Snygg och välskriven Blogg för övrigt som jag kommer återkomma till. Titta gärna in på http://hygienkonsult.blogspot.com som är ett mirsmars av lite skåpmat, lite skräpmat, en krydda i tillvaron och lite matnyttigt..