![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1CcLHGopmKcobX4VerrbJ0BNL6FHiU6qQnA_YvPsW-fSh_IA-8M1vAuYS7ocNthyphenhyphenWiWJ6bk1mZt0dH8NtddhXXIob0CQOi9VnfR6f2mGayLW9Qt0BJFPPysqVJWw3wOHB5fubAMxpVTQ/s400/Rabarber+f%C3%B6r+saft+2+blogg+DSC_0011.jpg)
Det är så vansinnigt skönt. Att i skydd av natten sätta siog vid köksbordet med sju kilo nybruten rabarber och sätta en sats rabarbersaft. Och det är så vansinnigt enkelt.
Receptet - det tar jag från min egen bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas", men eftersom vi är lite sötallergiska, vem är inte det, har jag minskat ner på sockret rejält - faktum och vis av erarenhet vet jag att saften är uppdrucken på rekordtid och att det extra sockret i alla fall inte gör någon nytta i konserveringshänseende.
Rabarbersaft
Det här behöver Du:
3 kg rabarber
1 citron
4.5 dl socker per liter avrunnen saft
1 tsk natriumbensoat
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghI46_w2JBhu1mKC395lrdvmu7X_myalJxUvN7dX8yEtvtwDcQ2l_w5_oZWHInlUjeKAXmhZMXITV7bfh0qRi1nUT13bphYNGrv7aEGwsQ4_RxZca0iJIrg5Yjh7I8BRCZOZ5zAhGMu8w/s400/Kallr%C3%B6rd+rabarbersaft+blogg+DSC_0018.jpg)
Så här gör Du:
Tvätta rabarbern och skär dem i 1/2 cm bitar utan att skala dem. Koka upp vatten under tiden och lös natriumbensoaten i ett glas kokvatten. Lägg rabarbern i en väl tvättad hink och häll över vattnet så att det täcker. Skrubba citronen, skiva den tunnt och lägg ner i hinken. Täck med plastfilm eller lock och ställ så svalt det går i tre dygn.
Låt saften självrinna genom silduk. Mät upp saften i en gryta och koka upp. Lös sockret i saften och låt svalna.
Om man vill kan man hälla upp på flaskor och spara. Hemma går den åt i ett huj så vi häller den i två stora glasburkar och har i kylen.
När den ska drickas späder vi 1x4 med iskallt vatten.
Sedan återstår att ta resterna och köra ett varv för B-saft, men till det återkommer jag
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar