![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjG7l_8x2IoEMJkco6bhC1gZLSop9Aa6WDHEFS92ykSw2XKfA26voC-RSVG_UVCCK9qZODIvS44OAhASMT8sfgPtyNtfI8gfeKj_bhIVxvBOy6xpavmS0r6MfvchyphenhyphenzdLYu4DkKLlNNc/s200/DSC00365.JPG)
Rodjana sa att jag inte skulle köra ut det här förrän det var helt klart - hon anser sig nämligen som usel på thaidesserter. De allra mest makalösa bakverk och kombinationer på svenska det hanterar hon men inte thaidesserter - det är ett stående skämt hemma hos oss. Men när hon köper hem splittade mungbönor vet jag vad som vankas och det här skriver jag i smyg: Dao Tåån.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-yn87LYa5NsKdJ3BVWUr2eeeYhe7-d4nopWxtsjw73nh4VwkRyEQofK7afEVjPxjpkkdGP71zJxi2b_pFPjgUtHnohTAN7hBqDpU6_vmRCb7jEoN0tG4LkwwI-RM_J8PX-1WshjZr/s200/Mungbo%CC%88nor.jpg)
Alltså en ytterligare thairätt av ett kinesiskt ursprung. Mungbönor är huvudingrediens (en högst vanlig ingrediens i thaiefterrätter) och dessa splittade skalade blötläggs en bra stund och ångkokas sedan. Koka under tiden en lätt sockerlag (riktigt recept följer så småningom) och vänd ner mungbönorna i den. Kokosgrädde kokas ihop med socker och salt och vispas till ett litet skum.
Låt bönorna bli iskalla - jag vet inte om det ska vara så, men det blir läskande gott då och går på tvärs med den hetsalta kokosgrädden. Häll alltså upp de sockerkokade kalla mungbönorna i coupglas och skeda över varma kokosgräddskummet. Att ätas efter en riktigt smakstark måltid. Som i kväll, ankconfit.
Ser framemot receptet
SvaraRadera