torsdag 12 september 2024

Herrejösses, Ozempic

Märkligt ostrukturerad programserie om diabetesmedicinen Ozempic SVT.

En av bieffekterna av Ozempic  är en viktnedgång. Det är alldeles utmärkt för diabetiker och medverkar till ett bättre liv (andra bieffekter är till exempel minskad risk för hjärt och kärl och ledvärk). Det är ju fantastiskt för en diabetiker, jag själv har diabetes 2, diagnoserad för tio år sedan. Inledningsvis tog jag fem insulininjektioner om dagen. 

Idag har jag två tabletter om dagen och en Ozempicinjekton på 1 mg i veckan. 


Jag får mitt Ozempic genom högkostnadsskyddet och har använt det i ganska exakt ett år. Inledningsvis några månader 0.25 milligram, sedan under några månader 0,5 mg. Sedan mars tar jag maxdosen per vecka, 1 mg.

Reporten på SVT tar ett par injektioner under tid och som syns av 0,25 mg. Han får effekten av äckel för mat - förmodligen genom den bakgrund han har med en mat och ätstörning. Nej Ozempåic ger inte den omedelbara effekten och inte alls genom äckel för mat. Ozempic ger en mättnadskänsla vid intagande av en "normalportion."

Mitt socker är väldigt stabilt idag för att inte säga inom normala gränsvärden kanske ett resultat av att jag äter normalt och har gått ner dryga halvkilot per månad. Nej inget äckel för mat kanske snarare en förfining.

Bra av SVT att avslöja allt fuffens med Ozempic och galenskaperna att handla på nätet, samt faran för matstörda. För mig har det handlat om livet!

Var på rundsmörjning hos läkaren förra veckan som tog alla prover som finns (nåja). Alla värden normala. Så har det inte varit i all tid kan jag intyga.

Hittills, under ett års tid har jag inte stått utan. De fysiska apoteken har levererat.

26 kilo lättare går vi snart ut och tittar på norrskenet!

PS! Det är självklart att Ozempic ska kunna skrivas ut till personer med obsetisas. DS!