lördag 14 april 2007

Varje riktig karl ska ha en egen dyngstack


Jag har det, en egen dyngstack - en fet djäkel - varje greptag doftar friskt och är fylld av daggmask. Snart är det mesta utkärrat. Fräser ner i landet om en vecka eller så. Fortfarande är det för mycket fukt kvar. Eftersom jag har en styv lerjord så blir det bara betongkockor om jag rör den för tidigt. Så kör resten jag skiten och lägger i en kompostlimpa till nästa år.

Den enklaste av klotgrillar eldas ofta på när vi jobbar i trädgården


Vi samlas i en paus och äter ofta när solen ställer sig lågt som en avslutning på dagen


Härlig vårtimjan att lägga på grillköttet

Diverse ogräsrensande blev det också idag, medan grillen satte igång. Marinerad grillad grisnacke och så avakado, romansallad, fetaost, grillade turkiska paprikor, gurka dressad med vår lyxiga olivolja. Solen gassade och landet ligger blankt av utkörd supernäring. Timjanen är det full fart på och under de röda vinbären satte jag ramslök i fjor som min gode vän och research Peter Klingsell hade vänligheten ta med sig från Gotland. Trodde inte att den skulle få fäste, men det har den fått och sådant är glädjande.

Två nya mullbänkar

Lyckades med extra grävansträngning anlägga en mullbänk också. Rikligt med dynga i botten och så mindre uppblandat med matjord på toppen. Här i skydd under glas kör jag gruvsallad (Portulaca) och pimpinella (Anis) bland annat. I en tredje äldre mullbänk drar jag upp äldre sorters sallater så att snigeldjävlarna inte når dem.
Vi hoppas ju på att sniglarna ger sig, men fan trot. Expertisen varnar för snigelexplosion i sommar efter den milda vintern så det blir väl kommande säsong som den förra då vi gick ut i trädgården då det glittrade som av dagg i dillen. Små snigelungar satt och snaskade i tusentals. Det var ju ett bra sätt att fånga dem förvisso men just den raden dill fick offras.


Vi satte ut vår trädgårdstomte som snigelvakt i höstas. Den har stått där hela vintern. elva centimeter hög.

fredag 13 april 2007

Ansjovisutmaning


Det finns en bloggman som kallar sig Krubb. Han heter egentligen Jesper Värn och är kock. Hans blogg är läsvärd, mest för att han tar i och vägrar snuttifiera. Man har ett tag att göra med hans inlägg!
På fredagen den 13, dvs idag när allt ska gå på tok, påminner han om en tävling han utlyst den sjätte.
Bästa ansjovisreceptet.
Det var en gång för inte alls så länge sedan som jag fick följa ansjovisens väg från ax till limpa eller snarare från hav till burk och jag gjorde det bara för att jag är snart sagt besatt av ansjovis. Inte bara som ett tilltugg utan som en krydda. Kinna har redan kryddad oxruladerna med ansjovis i ett förslag. Jag skulle kunna lägga till att späcka den gamla "äktsvenska" slottsteken med ansjovis. Den liksom smälter samman och marinerar köttet under ugnsstekningen inifrån.
En gång sa en kock till mig: (Nisse på Hemse Hotel) Tramsa inte för mycket med råvarorna!
Jag tramsar ändå till det efter att ha läst Bullen Berglund och omformat hans idé om friterade ansjovis. Publicerade receptet i min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas", där för övrigt ansjovis nämns vid närmare 100 tillfällen.

Friterad ansjovis
Det här behöver Du:
20 hela ansjovisar
1 dl mjölk
1 dl vetemjöl
2 vispade ägg
2 dl ströbröd
Till friteringen:
1 l olja
persilja
vitpeppar

Så här gör Du:
Rensa ansjovisen men låt ryggbenet
sitta kvar, knipsa bort huvudet. Doppa
fiskarna i mjölk och rulla därefter i
vetemjöl. Doppa ner fisken i uppvispat
ägg och rulla i ströbröd.
Fritera fiskarna i het olja. Oljan ska
vara så het att en orientalisk ätpinne
nedstucken i oljan orsakar en jämn
ström av bubblor mot ytan.
Fritera gyllengula och lägg upp på
papper för att rinna av.
Fritera persiljan hastigt. Peppra och
lägg upp vackert på fat, servera som
tilltugg.

onsdag 11 april 2007

Försmak av våren


Det är inte långt kvar innan spenaten ska sås på landet
En ilsken gastrit har fått mig att äta mildare mesigt och vårlikt.
Förvisso har nässlorna stuckit upp, men vi har inte haft tid. Spenat då och som soppa som alternativ.
Hur enkelt som helst. Fyll på med vaten så mycket som soppa önskas. Lägg i ordentligt med spenat tillsammans med en eller ett par fiskbuljongtärningar (!)och en msk korianderfrön, ett par lagerblad och salt/vitpeppar. Koka samtidigt upp ägg för hårdkokning. Kör soppan lätt med stavmixerna, i med lite Healthy boy soja sause (se föregående inlägg), red av med lite vispgrädde och en klick smör.

Stek på några små kryddiga bratwurstar och prinskorvar. skala och dela äggen. Skär upp kallskuret till pålägg, gravlax och bred smör på rejält bröd. Njut av våren.

Thaimat - en rörelse


Erik är en smula orolig över att laga thaimat och inte krydda ordentligt - det behöver han inte vara, inte ens alla thailändare äter etterstarkt dagligen utan jag har träffat på många som faktiskt gärna väljer mildare varianter.
Helt rätt annars i kycklingrätten som Erik fick ihop. Saknar kanske fisksåsen och kanske hade man fått ännu mer smak av en skvätt ostronsås i stället för svampsojan (som jag har svårt för annat än för att ge färg åt stekt ris...möjligen). Alla borde ha en flaska "Healthy Boy soy sauce" hemma. Den har en sprängkraft fullmatat med naturlig umami så pass att det räcker med en matsked i en liter kokande vatten...(nåja), för att få till en sojabuljong att koka nudlar i. En soja som lyfter hela sin omgifning och till och med får brockolin att dansa runt en smula.(Naturligt jäst sojasås utan tillsatser!)
Visst är det härligt med friterade ägg till och då skulle jag stekt kycklingen med några ruskor holy basil med den distinkta härliga lakrits och aromatiska grönsötman. Det passar kanon tillsammans med äggen. Sedan skulle jag tagit två msk krossad torkad chilli som fått rosta i torr panna och blandad med fisksås och en skvätt lime i en skål blir en "nam prig bun". Den skulle jag sedan "dra" över riset tuggvis till anrättningen.
Fortsätt Erik - vi ser fram emot dina rätter på internationella matdagen (internt förhoppning!).

tisdag 10 april 2007

Vårrullar


Efter fläsket till lunch kom vi hem till nygjorda vårrullar, "jam wun sen goong" och stekt reis med räkor. I vårrullarna fanns fläskfärs, glasnudlar, mungböneskott och sjögräs, den ljumma salladen med räkorna var spetsad med rejält md chilli och det stekta riset var för för småungarna som trots allt mer och mer blir trakterade med heta röror. De doppar gärna sitt kaoniew i nam prig bun, lite försikigt, men det är ändå mer än de av våra försiktigaste svenska vänner vågar.

Fläsk med tillbehör


Fläsket är detsamma, det är bara tillbehören som varierar.
Uppe på vår matsal 12 tr serveras en fem sex olika rätter varje dag. Det är klassisk lunchmat, ingen nyckelhålsmeny, ingen kalorimedvetenhet. Allt serveras över disk som på löpande band, slaffs, slaffs, spill på tallriksbrämet, mera sås drällt över köttets panering eller rätt över potatispurén som i välmening kryddats med muskot och tyvärr alldeles för mycket.
Ändå går jag dit.
Jag smågillar det där med ostfyllda färsbiffar, färdigpanerad fisk otäckt likt fiskpinnar i smak och så en skarpsås till som glädjande nog är hemlagad. Han gör väldigt mycket hemma i det egna köket och rotmoset hans är bara obetalbart, det han serverar till fläskkorv som är kokt i riktigt kryddbad.
Tisdagar är fläskdagar och han varier med löksås ena tisdagen, bruna bönor den andra och så som idag och nästa tisdag och som oftast alltså stekt fläsk med raggmunk. Lite stabbigt stekta, jag förstår inte varför man inte kan servera rårakor till iställer men då bara han fnyser. Rårakor är enklare, billigare, frasigare och godare. Och så lingonsylt som syra, bättre än burkarna på ICA, men ändå väldigt mycket äppelgelè mellan de glesa lingonbären.
Fläsket är lagom rimmat och han har talat om att han är noga med leverantörerna.
Måndagar en gång i månaden är det sill med löksås. Jag har föreslagit sillbullar med korintsås - då fnyser han bara och frågar om jag vill att han ska gå i konkurs.
Ja, ja, tisdagar är fläskdagar och det är OK.

måndag 9 april 2007

Världen på en och samma plats


Visst är det kul med "sitemeter". Jag bläddrar på mitt eget då och då och det blir lite lustigt ibland som häromdagen då jag hade en hel radda med besökare från Kina på min blogg och idag alldeles nyss då en från förenade arabemiraten sökt på pytt i panna och hamnat här.